İçindekiler
Muhabbet Kuşları Neden kaşınır ?
Evcil kuş sahipleri sıklıkla Kuşum neden kaşınır diye sorar.
Ve tabii ki birçoğumuzun ilk şüphe duyduğu şey kuşumuz da bit, pire, kırmızı akar gibi dış parazitler olabileceğidir. Halbuki bu kaşınmaların başka bir çok nedeni olabilir.
Kuşum çok kaşınıyor?
Bit, pire dışında mantar enfeksiyonları, tüy dökme dönemleri, nemsiz ortamlar, karaciğer yağlanmaları, gıdaya bağlı alerjiler, hatta evde kullandığımız parfümlere bağlı alerjiler dolayısıyla kaşınır.
Özetle aşırı kaşınma kuşlarımız için normal değildir.
Kuşlarımız gün içinde zamanlarının büyük bir bölümünü kaşınarak ve tüylerini düzenleyerek geçirirler. Sırtlarında bulunan yağ bezinden tüylerini yağlayarak parlak ve dayanıklı yaparlar. Bu tür düzenlemeleri genelde kaşınma olarak algılanabilir. Halbuki bunlar doğaldır kaşınma ile tüy düzeltmeyi ayırt etmek gerekir.
Şimdi bir sebebe bağlı olarak kaşınan kuşlarımızın hangi sebeplerden kaşındıkları ve çözümleri üzerinde konuşalım.
Bit, pire, kırmızı akar gibi parazitler olabilir
İlk olarak aklımıza gelen sebepten bahsedelim. Bit, pire ve kırmızı akar gibi parazitler kuşlarınız kırmızı akarların saldırısına uğramışsa bu büyük rahatsızlıklara neden olur.
Hem çok küçük hem de gece harekete geçmeleri sebebiyle onları fark edebilmemiz oldukça zordur. Bu yaratıklar kuşlarımıza gece saldırarak onları huzursuz eder ve onların kanını emerler.
Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülen bu küçük yaratıklar çoğalıp kuşları istila ederse kuşlarımız çok fazla kan kaybedebilir ve buda bağışıklık sistemlerini zayıflatarak onları her türlü hastalığa maruz bırakır.Bu nedenle muhabbet kuşları kaşınır
Kuşlarda bit nasıl anlaşılır?
Öncelikle yapmamız gereken bu yaratıkların varlığını anlamak için kafesin köşelerine, saklı bulunan alt kısımlarına, yuvalık var da hiç kenarlarına, dar bölgeleri Kağıt bant ya da çift taraflı bant yapıştırmak olmalı.
Akarlar bu bantlara yakışacaktır. Bu akarların varlığını doğruladıktan sonra kuşu kafes dışına alıp kafesi çamaşır suyu ile iyice ovarak ve bol sıcak su ile durularak temizlemeniz gerekecektir.
Kuşlarınızıda veterinere götürebilirsiniz.Muhtemelen kuşunuz için ense damlası önerecektir.
Önümüzdeki bir hafta boyunca kontrol etmeye ve temizliğe devam etmek gerekir.
Bitler ise kırmızı akarlardan daha büyük olduğu için daha kolay tespit edilebilir.Kuşlarda akarlara göre daha nadir görülür. Bu tüy yiyen zararlılar tüyler arasında kolayca saklanabilir. Var olduklarını genellikle şiddetli kaşınma, bir kaç dakikada bir tüy sallama dağınık ve üzgün görünümden oluşan kuş profilinden anlarız.
Maalesef bir kuşunuzda varsa diğer kuşunuzda da vardır ve tedavi için veterinere götürmeniz gerekir.Ancak başınıza gelen bu durumu atlatabilmek için sürekli temizlik çok önemlidir.
Peki biz kuşlarımıza çok temiz bakıyoruz.Çok dikkat ediyoruz.O zaman nasıl oluyora bit, pire, akar gibi parazitler oluyor.
Dışarıdan aldığımız bir kafes oyuncağı ya da aksesuarların da veya açık satılan dallarından, hatta açık pencerenizin önüne konan güvercin, kumru gibi kuşlardan bile gelmiş olabilir.
Burada dikkat etmemiz gereken pek çoktan aldığımız her aksesuarları veya açık satılan yem ve dalda darıyı mutlaka iki gün balkonumuzda havalandıktan sonra kullanmak olmalıdır. Oyuncaklar sirkeli bez ile silindikten sonra kafese takılmalıdır.
Ayrıca üreticiden veya petshoptan aldığımız yeni bir kuşu bir hafta kadar ayrı bir kafese tutarak karantinaya almalı, kafese kağıt bant yapıştırarak dış parazit olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Nemsiz ortamlardan dolayı kaşınır
Muhabbet kuşları nemsiz ortamlardan dolayı kaşınır. Kuşlarımızı kaşındıran bir diğer sebep nemsiz ortamlardır. Kuru cilt sadece kaşımakla kalmaz aynı zamanda çatlayarak bakteri ve mantar enfeksiyonları için bir giriş noktası oluşturur.
Gribin kışın yaygın olmasının bir nedeni de budur. Kuru cilt ayrıca kuşunuzu hastalığa karşı duyarlı hale getirir.
Özellikle kışın kalorifer odadaki nem oranını düşürür ve bu da kuşlarda cilt kuruluğuna ve kaşınmaya neden olabilir. Evler ısıtıldığında yüzde 30’lara düşen nemin ideal olarak yüzde 50 ve üzeri olması gerekir.
Nemlendirici kullanımı büyük bir rahatlama sağlayabilir. Nemlendirici yoksa evinizdeki nemi şu şekilde artırabilirsiniz Petek üzerine ıslak havlu asabilirsiniz yine petek üzerine su dolu bir kap yerleştirebilirsiniz.
Bunun dışında evcil kuşlarımızı günlük olarak su püskürtmek ve kafeslerine banyo yapmaları için banyoluk takmak ciltlerindeki kuruluğu azaltmaya yardımcı olacaktır. Evlerimizin kapalı olduğu zamanlarda, küçük iyi havalandırılmayan alanlarda kepek, kurumuş pislikler ve deri tüy akarları gibi kirleticiler önemli sorun olabilir.
Pencereleri her gün açıp evimize temiz hava alarak havalandırma yapmalıyız. Bu mümkün değil ise kendi sağlığımızı düşündüğümüz kadar evcil kuşlarımızın da sağlığını düşünüp bir hava temizleme cihazı alabiliriz.
Tüy dökme dönemlerinden dolayı kaşınır
Diğer bir kaşınma nedeni kuşlarımızın tüy dökme dönemleridir.
Tüy dökme dönemlerinde eski tüylerin atılması yeni tüylerin çıkması sebebiyle kuşlar sürekli kaşınırlar. Muhabbet kuşları yılda bir veya iki kez tüy dökebilir. Bu zararlı bir durum değildir. Banyo suyuna bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyerek banyo yapması sağlanabilir. Bu kaşıntıyı azaltacaktır.
Ek olarak kuşlar için satılan aloe vera spreyi deri kaşıntısı olan kuşlar için genellikle çok rahatlama sağlar. Bunun dışında yine kuşların banyo suyuna katılan kuşları özel Banyo tuzu satılmaktadır. Bu banyo tuzu parlak tüyler için özel üretilmiş bir üründür tüylerin daha güçlü ve parlak olmasını sağlar ayaklar ve derilerde tüy dökülmesini önler. Ayrıca tüyler ve de üzerinde temizleyici etkisi vardır
Besin eksikliği
Kuru kaşıntılı cildin diğer bir nedeni beslenme eksiklikleridir. Beslenme evcil hayvanlarımızın genel sağlığın da büyük rol oynar ve cilt sağlığında da bir şeylerin yanlış olduğunu göstergelerinden biridir. Pek çok kuş çoğunlukla ve sadece tohumla beslenir.
Oysa taze organik pişirilmemiş A vitamininden zengin olan biber, brokoli, havuç, roka, ıspanak, dereotu gibi doğal besinler ile de cilt sağlığına katkıda bulunulabilir.
Çeşitli besleyici yönden zengin yiyeceklerle beslemek iyi cilt sağlığının anahtarıdır.
Alerjilerden dolayı kaşınır
Diğer bir kaşıntı nedeni alerjilerdir. Kuşların polene süresi geçmiş yiyecekleri, temizlik malzemelerini veya kokuları alerjisi olabilir. Kuşların enerjisi olduğunda pullu kaşıntılı deri veya kırmızı şişmiş gözler hapşırma veya hırıltı olabilir. Bu durumda bu gereken en önemli şey kuşunuzu havadar bir ortamda bulundurmak temiz tozsuz bir ortamda tuttuğunuzdan emin olmaktır.
Bunun için hava akımı olmayacak şekilde, yazın pencereniz sürekli açık olmalı, kışın ise zaman zaman havalandırmalı sınız.
Eğer iyi bir gözlemciyseniz, kuşunuz kendini kaşıdığın da bu kaşımanın bir tüy bakımımı yoksa bir probleme dayalı bir kaşınma mı olduğunu hemen anlayabilirsiniz.
Bu sayede erkenden önlemlerimizi alabileceksiniz. Kuşlarımızın her daim Sağlıklı ve mutlu olması dileğiyle..
Eğer yazımızı faydalı bulduysanız paylaşmayı unutmayın ve tabi henüz Ev kuşları YouTube kanalımıza abone değilseniz abone olarak Ev kuşları ailesini katılabilirsiniz Hoşçakalın kuşlarınız da mutlu kalın