Ana Sayfa Kuş Bakımı Muhabbet kuşu Yaz bakımı

Muhabbet kuşu Yaz bakımı

2832
0

Muhabbet kuşu Yaz bakımı

Yaz aylarında kuşların ayrı bir bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle Bit sorunu önemli bir sorundur. Bu nedenle Yaz bakımı Önemlidir.

Yaz aylarına girdiğimiz şu dönemlerde havalar iyice  ısınmaya başladı. Ortamın ısınması kapı ve pencelerin  açılmasıyla beraber evcil kuşlarımızın bakımlarında dikkat etmemiz gereken bir çok durum var.

Sıcaklık ayarı ve havalandırma

Muhabbet kuşları Avustralya kökenli kuşlar olduğundan  doğal yaşamları genellikle sıcak ve ılımandır. Onlar için  27-28 dereceye kadar olan sıcaklık normal sayılabilir ancak sıcaklık 30 derecenin üzerine çıktıkça  onlara ciddi anlamda rahatsızlık verebilir. 

Aşırı sıcak ortamlarda muhabbet kuşunlarının  ilk tepkileri genellikle  gaga açıp kapayarak  solunum yapmaktır. Kuşlar bu hareketleriyle  vücut ısılarını düşürmeye çalışırlar. Diğer bir sıcaklık belirtisi kuşların kanatlarını yana doğru açmasıdır. Ayrıca sıcaklayan kuşlar bitkin ve halsiz olurlar  kafesin daha serin bir yerinde yada kafes tabanında oturabilirler.

Eğer sıcak bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında  sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıktığını sıkça görürsünüz. Bu durumlarda kuşlarımız için serinletici önlemler almamız gerekiyor.

Pencere önleri  güneş ışığını ve  ısıyı  doğrudan içeri aldığı için kuşlarımızın kafesini   pencere önünden uzak  ve serin bir yerde konumlandırmalıyız.

Ayrıca kapı ve pencereleri aynı anda açarak kuşlarımızı  hava akıma maruz bırakmamalıyız.

Eğer klima çalıştıracaksak  kafesin klimadan uzakta olmasına ve karşısında  bulunmamasına dikkat etmeliyiz. Bununla birlikte çok soğuk değerlerde değil 23-24 derece civarında  çalıştırmalıyız.

Eğer vantilatör çalıştıracaksak  vantilatörün yarattığı hava akımını direk kuşun kafesine doğru yöneltmeden çalıştırmalıyız. Bu tür soğutucuları çalıştırırken kuşlarımızı oda içinde serbest bırakmayalım ki  her hangi bir tehlike oluşmasın.

Yaz bakımı Bit ve akarlar

Sıcakların başlamasıyla havalandırılmayan ortamlar ve yeterince temizlenmeyen kafeslerden dolayı evcil kuşlarda dış parazitler görülebilir.  Bit pire akar gibi dış parazitler  kirli ve sıcak ortamları sever ve çabuk çoğalırlar. Düzenli temizlik yapılmadığı takdirde evcil kuşlarımız için ciddi sorunlar teşkil edebilirler.

 Dış parazitler  eve yeni gelen bir kuştan, yeni alınan  kafes içi aksesuarlardan yada  açık penceremizin önüne konan güvercin ve kumru gibi kuşlardan bulaşabilir.

 Önlem olarak yeni gelen kuşu  bir süre ayrı kafeste tutmalıyız.   Bir kaç gün kafese kağıt bant yapıştırarak bit pire akar kontrolü yapıp, kuşta her hangi bir dış parazit olmadığından emin olduktan sonra kuşumuzun yanına almalıyız.

 Yeni alınan aksesuarları tünekleri, oyuncakları ve kafesi sirkeli bezle  iyice dezenfekte edip  ve bir kaç saat balkonda güneş altında havalandırabiliriz.

Hatta  açık olarak satın aldığımız dal darıyı bile  balkonda  havalandıktan sonra   kuşlarımıza vermeliyiz.

 Açık pencere önlerine  yabani kuşların konmaması için cam önüne   sabit veya hareketli nesneler koyarak  önlem alabiliriz. Böylece yabani kuşlardan

 bulaşabilecek dış parazitleri engellemiş oluruz.

Bu konuyla ilgili olarak Muhabbet kuşu Bit pire sorunu  adlı  videomuzu kanalımızdan  izleyebilirsiniz.

Yaz Bakımı Tüy Değişimi

 Normal şartlarda evcil kuşlar yılda bir yada iki kez tüy değiştirirler . Tüy değişimi her hangi bir hastalık değil  kuşlar için  normal bir durumdur. Mevsim geçişlerinde daha sık görülür.  Yazın havaların ısınmasıyla   kuşunuzda tüy değişimi başlayabilir. Bu dönemi daha rahat atlatması için  düzenli olarak banyo yapmasına imkan vermelisiniz  ayrıca  bu dönemde B vitamini takviyesi yapılmalısınız. 

Yine Tüy dökümü ile ilgili  videomuzu kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Yaz Bakımı Banyo

Yaz aylarında kuşlarımıza serinlemeleri ve temiz kalmaları için düzenli banyo imkanı sağlamalıyız.  Özellikle  Günün en sıcak saatlerinde 

Kafeslerine banyoluk asabilir,  kafes dışında ise  derin olmayan bir kaba su ekleyerek banyo yapmalarını sağlayabiliriz. 

 Banyo yapmayan kuşlar için su püskürtme yöntemini seçebiliriz. Ancak   korkmamaları için toz halinde su püskürten bir sprey kullanmalıyız .Bu şekilde  kuşlarımızı serinletebiliriz. 

 Dilerseniz videolarımız arasında muhabbet kuşlarını banyoya alıştırma konulu videomuzu bulabilirsiniz.

Yazın Kaçan kuş için önlem

Yaz aylarında kapı ve pencerelerin açılmasıyla çok sık karşılaşılan üzücü durumlardan biri de kuşların kaçmasıdır. Açık unutulan kafes kapısı yada kuşların oda içinde serbest bırakıldığında pencerelerin açık unutulması onların kaçmasına sebep olur.

Önlem olarak   pencerelerimize sineklik taktırabiliriz. Bu sayede camlarımız açıkken  kuşlarımızı kafeslerine hapsetmek zorunda kalmayız ve oda içinde rahatça dolaşmasını sağlayabiliriz.

 Bu konu ile ilgili ayrıntılı bir video yapmıştık.kaçan kuş isimli  videomuzu kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Yazın Beslenme

Sadece tohumlarla beslenmek kuşlarımız için sağlıklı değil. Doğal sebze meyve ve yeşillikler mutlaka kuşlarımızın beslenmesinde yer almalı.

Yaz ayının gelmesiyle beraber bir çok  sebze meyve ve yeşillikler de çıkmaya başlıyor.  Temizce yıkadığımız sebze ve meyveleri  haftanın belirli günleri kuşlarımıza verebiliriz.

 Sıcak yaz aylarında  besinler çabuk bozulabileceğinden kuşlarımıza verdiğimiz yumurta mamaları gibi mamalar  2-3 saatten fazla kafeste tutulmamalıdır.  Kuşlarımızın sulukları bakteri oluşumuna karşı  her gün düzenli olarak yıkanmalı ve  temiz su eklenmelidir.

Yazın Tatil döneminde evcil kuşlar  

Yazın gelmesiyle beraber ailecek tatil planları yapmaya başlarız ancak tatilimizin süresine göre evcil kuşlarımızın durumunu da hesaba katmalıyız.

Peki tatile çıkarken evcil kuşlarımızı ne yapacağız?

Ya  kuşlarımızı Akrabamız yada güvendiğimiz  bir arkadaşımıza bırakacağız

Ya da  evimizde bakmalarını rica edeceğiz.

 Eğer bunları yapma imkanımız olmamışsa Son çare kuşumuzla beraber tatile çıkacağız

Kuşların kafeslerine yeterince yem ve su bırakılsa bile bunlar en fazla iki gün boyunca  orada tutulmalı. çünkü yaz sıcaklarında  suluktaki suda bakteri oluşabilir ve akıllı yemlik yoksa  yemlikteki yemler tüketildikçe kabuk dolmaya başlar.  Ayrıca Kuşu evde  uzun süre tek bırakırsak kafese tırnağını takma yada kanadığını sıkıştırma gibi olası kazalara da müdahale edememiş oluruz.Bu durumlarda bizi üzecek kötü sonuçlar doğurabilir.Zaten bir kuşun uzun süre tek kalması  onu fazlasıyla strese sokar.

Eğer kuşumuzu bir akraba veya  arkadaşlarımızın evine  bırakacaksak  tatile çıkmadan  bir kaç gün önce kuşu bırakmamız   ve kuşun bu ortama kolay alışması için bizimde  her gün ziyaret etmemiz daha doğru olacaktır. Bu sayede kuş tatil süresi boyunca ortama rahat alışacaktır.

İkinci seçeceğimiz arkadaşımızın veya akrabamızın  evimize gelerek  kuşlarımızın bakımını  bulunduğu yerde yapmasıdır. Bu durumda kuşunuz tatil süresince sizi görmesede çok fazla strese girmeden  durumu atlatmış olacaktır.

 Eğer uzun süreli bir tatile çıkacaksanız  ve kuşunuzu da beraberinde götürmek zorundaysanız bazı olumsuz etkiler yaşanılabilir.

  • Ortam değişikliği
  • Yolculuk sırasındaki  korku ve tedirginlik
  • Tatil yerindeki değişik iklim şartları,  farklı ses ve görüntüler

Kuşumuzu strese sokup bağışıklığını düşürebilir.Bu durumu bilerek dikkatli elimizden gelen önlemleri almalıyız 

Evet, tüm bu anlattıklarımızı yapmak çok zor olmamakla birlikte,  oldukça dikkat gerektiriyor. Bizler bile mevsim geçişlerinde dikkat etmezsek ve önlemler almazsak hasta olabiliyoruz. Kaldı ki herhangi bir değişiklikten çok çabuk etkilenen evcil kuşlarımız önlemler alınarak doğru bir şekilde bakılmazsa hastalık kaçınılmaz oluyor. Her zaman söylediğimiz gibi sorumluluğumuz altındaki kuşlara en iyi şekilde bakmak görevimiz olmalı.

 Bir sonraki videoda görüşmek üzere 

Hoşçakalın kuşlarınızla mutlu kalın 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz