Kuşlar uyurken neden tüneklerinden düşmezler
Genellikle uyuduğumuzda bilincimiz kaybolur ve örneğin elimizde bir kitapla uyuya kalmışsak , onu düşürmüş oluruz.
Peki nasıl olur da Kuşlar uyurken tüneklerine tutunmaya devam eder?
Kuşların ayakları bizimkilerden farklıdır. Bizim Ellerimiz ve ayaklarımız dinlenir durumdayken açıktır. Yani normal şartlarda parmaklarımız kıvrılmamış halde dururuz.Yumruğumuzu sıkmak ve bir şeyi tutmak için kasları harekete geçirip çaba harcamamız gerekir.
Kuşlar için ise bu durum tersidir. Kas yapıları bizimkinden farklıdır.
Bacak kasları, özel tendonlar yardımıyla parmaklara bağlanır.
Bir kuş bir dala konduğunda bacakları bükülür. Bacakların bükülmesi tendonları o kadar sıkar ki ayak parmakları otomatik olarak çekilir ve tüneğin etrafına kenetlenir. Ayaklarını kilitli tutmak için her hangi bir kas gücü ve çaba harcamazlar.
Kuş hafifçe yükselip bacaklarını düzelttiğinde tendonlar gevşer ve ayaklarındaki kilit açılır. Ve tutuş serbest kaldığında ve sanki tüneğinden ‘fırlıyor’ gibi görünür
Özetle ;
Bir Kuşun ayak parmakları tüneğin etrafında otomatik olarak kilitlenir; Kuş, ister uyanık ister uykuda olsun, bilinçli bir eyleme ihtiyaç duymaz. Kuş, tek ayak üzerinde dursa bile yine de tüneğine kilitlenir.
Ve kuşlar çok özel bir bacak yapısına sahiptir. Saatlerce bacaklar üzerinde durmak onlara hiç bir rahatsızlık ve uyuşma hissi vermez. Bu şekilde durmak onlar için oldukça zahmetsizdir.
Yeni içerik videolarında tekrar görüşmek dileğiyle
Hoşçakalın kuşlarınızla mutlu kalın