Ana Sayfa Kuş Davranışları Kaçan Kuş Geri Gelir mi?

Kaçan Kuş Geri Gelir mi?

1012
0

Kaçan Kuş Geri Gelir mi?

Kanalımıza yapılan yorumlar arasında kuşum kaçtı gibi yorumlara sıkça rastlıyoruz. Yapılan dikkatsizlikler, dalgınlıklar  ve alınmayan önlemler nedeniyle maalesef  evcil kuşlar kaçabiliyor. Bu yazımızda sizlere Kaçan kuş geri gelir mi kuşlarımızın kaçmaması için alınacak önlemler ve kaçtıktan sonra yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz.

Kaçan kuş  bir çoğu  genellikle eve yeni gelen ve henüz ortamı çok iyi tanımayan kuşlar oluyor. Yeni bir kuş ortamı tanımadan odaya  salındığı esnada nereye konacağını bilemezse ışık yönüne doğru uçar ,eğer pencere ve kapı  açık  veya aralık unutulmuşsa kuş maalesef kaçabiliyor.

Kuşun kaçmaması için yapılması gerekenler

Önlem olarak kuşu odaya salmadan önce kapı ve pencereler kontrol edilmeli perdeler çekilmelidir. Kuşun bulunduğu odanın penceresine sineklik taktırmak kaçmaya karşı endişenizi ortadan kaldıracaktır.

Yine yapılan hatalardan biri kuş kafese konulduktan sonra kafes kapısının açık bırakılmasıdır. Yaz aylarında genelikle pencerelerimiz açık tutulduğundan kuşun kafes kapının açık unutulması kaçmasına sebep olacaktır.Bulunduğumuz odada eğer pencereyi açacaksak mutlaka kafesin kapısını kontrol etmeliyiz.

Çağırma eğitimi

Kuşumuzun kaçmaması için oda içinde gerekli önlemleri aldık, ancak küçük bir dalgınlık sonucu yine de böyle bir olay başımıza gelirse kuşumuzu çağırma konusunda verdiğimiz eğitimler burada işe yarayacaktır.Yani Eğer kuşunuz size alışkın  ve elinizde duruyorsa  ona  ayrıca çağırma eğitimi vermelisiniz. Videolarımız arasında ele çağırma eğitimini bulabilirsiniz.

Çağırma eğitimini yaparken  parmak şıklatma dışında, ona ismiyle seslenme, ıslık çalarak çağırma gibi komutları kullanabilirsiniz.

Oda içerisinde öğrettiğiniz komutla   çağırdığınızda size gelen kuşunuz,  olurda kaçarsa dışarıda da  verdiğiniz çağırma komutuyla size  geri gelecektir.

Sosyal medyada gördüğümüz  bazı kuş besleyenler,  kuşlarını riske atıp dışarıya salıyorlar. Özellikle bu tür paylaşımlara itibar etmeyin ve kuşunuzu dışarıda uçurma denemeleri yapmayın. Kuşunuz ne kadar size alışkın olsa da  herhangi bir dış etkenin aniden ortaya çıkması ve onu korkutması ile kafası karışabilir ve korktuğu için uzaklaşabilir. Dışarıdaki sesler ve kokular kaçış davranışını teşvik eder ve evcilleştirilmiş muhabbet kuşları, kaçarlarsa  ve bulunamazlarsa açlık, susuzluk, yabani kuşlar gibi olumsuzluklar sebebiyle hayatta kalamazlar.

Kuşlara tasma takılır mı?

Ev kuşları kanalımıza yapılan bazı yorumlarda kuşlarımıza tasma takmalı mı gibi sorular geliyor.

Muhabbet kuşları sultan papağanı gibi evcil kuşlar ürkek kuşlardır ve kuşunuz size çok iyi alışkın değilse tasma takmamalısınız. Ürkek bir kuşa tasma takmaya çalışmak onun strese girmesine ve tekrarlanırsa bağışıklık sisteminin düşmesine neden olacaktır. Size güven duymuş ve sürekli  size gelen kuşunuz tasmadan korkmuyorsa güvenliğinden emin olduğunuz bir tasmayı takabilirsiniz.

Tasma takıldığında ilk olarak oda içerisinde tasmaya alışmasını sağlayın.Tasmanın güvenilirliğini test ettikten sonra omuzunuzda dolaştırılabilirsiniz. Muhabbet kuşları kolayca ürkebilen hassas hayvanlardır. Çoğu durumda, dışarıdaki sesler ve kokular, onlar için stresli olabilir. Yırtıcı kuşlar, yüksek sesli kuş sürüleri ve arabalardan gelen sesler muhabbet kuşlarını korkutur. Aşırı durumlarda, stres kuşunuzda sağlık sorunlarına neden olabilir. Kuşunuzu dışarı çıkarmak istiyorsanız, onun yakında kalın ki kuşunuz korkutucu ve yabancı bir dünyaya karşı kendini savunmasız hissetmesin.

Kaçan kuş

Kaçan kuş nasıl bulunur

Şimdi kuş evden kaçtıktan sonra yapılması gerekenlerden bahsedelim.

Kuşunuzu odaya saldığınız ve  pencerenin açık olduğunu farketmediniz, o anda  panik yapıp bağırırsanız kuşunuzun korkup kaçmasına neden olabilirsiniz. Yapmanız gereken şey, sakin olmak ve hızlıca pencereyi kapatmaktır.

Cam açıkken kuşun bir anda pencereden  uçup gittiğini gördünüz o anda  ilk olarak camdan kuşun hangi yöne doğru uçtuğunu takip edin. Videomuz içinde bahsettiğimiz çağırma eğitimini tam bu esnada uygulayabilirsiniz.Kuşunuza öğrettiğiniz komutlarla çağırın.  Eğer sizi duymamış ve panikle biraz uzaklaşmışsa hemen ailenin diğer bireyleri ve arkadaşlarınızla kuşun uçtuğu yöne doğru aramaya başlayın.

Size alışkın olan kuş yakınlarda ise çağırma komutlarınıza tepki verecektir.

Kaçan kuş nasıl bulunur
Kaçan kuş nasıl bulunur

Bulunan kuş nasıl yakalanır

Peki size alışkın olmayan bir kuşunuz kaçtığında ne yapmalısınız. Evcil kuşlar  evin dışına kaçtıklarında çok fazla  uzağa gidemez yorulurlar. En yakın  Ağaç , direk veya bir binanın pencere  balkon gibi yerlerine konarlar.  Kuşu aramaya gittiğinizde  yanınıza küçük bir kafes almanızda fayda var. Kuşunuzun henüz nereye konduğunu bulamadıysanız cep telefonunuzda kuş sesi açarak kuşunuzun bu sese karşılık vermesini bekleyin. Videolarımız arasında muhabbet kuşu çağırma sesi aldı  videomuzu açabilirsiniz.

Size alışık olamayan kuşu yakalamak zor olabilir. Muhabbet kuşunu gördüğünüz alana kuşun kendi  kafesini kurun. Kafesin içine dal darı, yem ve su bulundurun. Kafesin tüm kapılarını açık tutun Ve yine telefonunuzdan kuş sesi açın. Kuşun kafesi farketmesini ve kafese girmesini bekleyin.

Eğer kafese gelmiyorsa , onun bir ağaca veya bir direk üzerine konduğunu gördüyseniz bir sprey şişesiyle su püskürtebilirsiniz.Böylelikle kuşunuz ıslanacak ve uçamayacaktır.Bu da sizin onu yakalamanızı kolaylaştıracak .

Bir diğer yöntem kuşunuz görünürlerde değilse kaçtığı andan itibaren pencere önüne kafesini koyun ve düşmemesi için bir ip ile bağlayın.Aynı zamanda kuş sesi açmaya devam edin.Eğer hala aynı alanda dönüp duruyorsa sese Ve kafese gelecektir.

Bir kaç gün bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Bulunamayan kuş için ne yapılmalı

Peki  üzerinden 24 saat geçmesine rağmen  hala kuşumuzu bulamadıysak ne yapmamız gerekiyor.

Kuşunuz, ancak yorgun düşüp bir evin balkonuna konmuş olabilir. bulan kişilerin size ulaşması için  bulunduğunuz çevrenin facebook sayfaları, whatsapp gruplarına yazabilirsiniz. Kuşunuzun resminin ve telefon numaranızın olduğu bir ilanı  bulunduğunuz çevrede çeşitli yerlere asabilirsiniz.

Eğer  başka birileri tarafından bulunmadıysa evcil bir muhabbet kuşunun  kış aylarında dışarıda yaşama şansı  düşüktür. Ancak yaz aylarında karga kedi gibi tehlikeleri atlatabilirse yaşama şansı daha yüksektir.

Bir de yakın çevredeki petshoplara  durumu anlatıp kendilerine kuş getiren birilerinin olup olmadığı sorulabilir.

tüm çabalarınıza rağmen hala bulamadıysanız sağlıklı olmasını ve gittiği yerde mutlu olmasını  dilemekten başka yapacak bir şeyiniz yoktur.

Videolarımızı faydalı buluyorsanız beğenmeyi henüz ev kuşları ailesine katılmadıysanız abone olmayı unutmayınız. Hoşçakalın kuşlarınızla mutlu kalın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz