İçindekiler
Muhabbet kuşu için Oda Sıcaklığı Nasıl olmalı
Evde beslediğimiz muhabbet kuşu, cennet papağanı, sultan papağanı gibi evcil kuşlar tropik iklim kuşları olduğu için ,soğuk havaya çok iyi adapte olamazlar. Soğuk havadan korunmaz ve önlem alınmazsa çabuk hastalanırlar ve bazen bu onlar için maalesef ölümcül olabilir.
Bu sebeple havaların soğumaya başladığı bu günlerde kuşlarımızın daha fazla bakıma ihtiyacı olduğunu unutmamamız gerekiyor.
Bu videomuzda sizlere evcil kuşlarımızın Soğuk kış aylarında sıcak ve rahat kalmarını sağlayacak bilgiler vereceğiz.
Öncelikle kış aylarındaki minimum oda sıcaklığı 20 -21 derece olmalı. Sıcaklık bu derecenin altına düştüğünde muhabbet kuşları üşümeye başlar. Ve buda onların bağışıklık sistemini düşürür böylece hastalıklara karşı savunmasız hale gelirler. Özellikle 15 derecelerin altındaki sıcaklık kuş için ciddi bir risktir.
Bu sebeple soğuk Kış aylarında evden kaçan bir kuş eğer bulunmazsa yaşama şansı maalesef yoktur.
Muhabbet kuşu için ideal sıcaklık aralığı
Evcil kuşlarımız için 21 derecenin üzerindeki sıcaklıklar normal sayılır, ideal sıcaklık ise 23-24 derecedir. Oda sıcaklığını sürekli kontrol etmemiz gerekir ki bunuda odada bulunduracağımız ısı ölçer sayesinde takip edebiliriz.
Kış aylarında hastalanmalarının bir diğer nedeni ani ısı değişikli veya cereyanda bırakılmalarıdır. Özellikle kapı ve pencerenin aynı anda açık bırakılması ve bu nedenle kuşun hava akımına maruz kalması, kafesin pencereye yakın bir yerde konumlandırılması onların kolayca hastalanmasına neden olur.
Muhabbet kuşları üşümeye bağlı hastalandıklarında; Kabarık tüyler, sürekli uyku hali, denge kaybı, kafes tabanında durma, titreme ve iştahsızlık gibi belirtiler gösterirler.
Bu belirtileri gösteren kuş hemen tedavi edilmezse zatürre, astım, bronşit gibi ciddi hastalıklara dönüşebilir.
Peki Muhabbet kuşunu sıcak tutmak için ne yapmalıyız?
Oda sıcaklığının 21 derecenin altına düşmemesine dikkat edin
kuşunuzun üşüdüğünü farkederseniz ,geceleri bir tarafı açık kalacak şekilde kafesini örtün
Eğer odayı havalandıracaksanız kuşu farklı bir odaya alın
Kafesi pencereden uzak bir yerde konumlandırın, ama petek, soba gibi ısıtıcıların da çok yakınında bulundurmayın
Hatta bir ısı lambasını kafesin yanında bulundurarak kuşun ısınmasına yardımcı olun. Özellikle hasta olan kuşun ısınmasında ısı lambası ve kafesin örtülmesi hayati öneme sahiptir.
Kış aylarında kuşunuzu enerji veren besinlerle besleyin.çeşitli sebze ve haşlanmış yumurta ile besleyici mamalar hazırlayabilirsiniz.
Kış aylarında nemin önemi
Bir çok ısıtma sistemi, odanın havasını çok kuru hale getirebilir ve nem eksikliğine yol açar. Düşük nem seviyeleri, kuşta kuru cilde, kırılgan tüylere ve tüy sorunlarına sebep olabilir
Hava nemlendirme cihazı ile yada kalorifer peteği üzerine koyacağınız su ile odanın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Hem odanın ısısını hem de nem oranını ölçen bir cihazla takip edebilirsiniz.
Muhabbet kuşları hassas bir yapıya sahip olduklarından özellikle mevsim geçişlerinde biraz soğukla karşılaştıklarında hemen hasta olabiliyorlar.
Bundan dolayı her zaman dikkat ettiğimiz ortam ısısına, beslenmesine ve temizliğine bu geçiş aylarında daha da fazla dikkat etmemiz gerekiyor.
Yeni videolarda görüşmek dileğiyle hoşçakalın kuşlarınızla mutlu kalın.