Ana Sayfa Sultan Papağanı Sultan papağanı eş isteği Belirtileri

Sultan papağanı eş isteği Belirtileri

139639
2

Sultan papağanı eş isteği ve eş tutma belirtileri

Bir sultan papağanınız var  ve ne kadar mutlu olsa da  doğaları gereği sergilediği bazı davranışlardan eş istediğini anlayabilirsiniz.

Bu videomuzda sizlere sultan papağanı eş tutması hakkında bilgiler vereceğiz.

Evde tek sultan papağanı besliyorsunuz Erkek yada  dişi olsun  sergilediği bazı davranışlar  var. Öncelikle bu davranışlara bakalım.

Erkek Sultan papağanı eş isteği belirtileri

Erkek sultan papağanları  3-4  aylık olduktan sonra melodik ötmeye başlar. Bu da kuşunuzun erkek olduğunun göstergesidir. Bir yaşına gelen erkek sultan papağanın  melodik ötmenin yanında başını salladığını,  ıslık çaldığını, şarkı söylediğini hatta  gaga ile kafes tellerine ya da her hangi bir objeye vurduğunu görebilirsiniz.

Dişi Sultan papağanı eş isteği belirtileri

Dişi sultan papağanları tek tip düz öterler. Genellikle bir yaşını geçtikten sonraki dönemlerde çiftleşme isteklerini davranışlarıyla belli ederler. kuyruğunu havaya kaldırıp başını öne eğiyor ve çömeliyorsa bu onun çiftleşme isteğini gösterir. Hatta  bu dönemlerinde kafes tabanında kızgınlık yumurtası yani boş yumurta görmeniz olasıdır.

Dişi veya erkek papağanınızın bu davranışları sergilediğini gördünüz. Öncelikle  kendinize şunu sormalısınız eş alırsam ne olur? almazsam ne olur?

Eğer eş almazsanız  papağanınız dönemsel olarak  bu davranışları sergilemeye devam edecektir.

Eğer eş almaya karar verdiyseniz. ikinci bir kuş için eviniz müsait mi, ikinci bir kuşa ayırabilecek zamanınız var mı, yeni bir kuşa ayırabileceğiniz bütçeniz var mı sorularını kendinize sormalısınız. Bunun yanında  kuşunuzun size olan ilgisi de  bölünecektir. Bütün bunları düşünerek bir karara varmalısınız.

Kararınız kuşunuza bir eş alma yönündeyse  öncelikle  kendi kuşunuzun cinsiyetini ve yaşını biliyor olmanız gerekiyor. Çünkü Sultan papağanları bir yaşından sonra  genellikle de 1.5 yaş civarı  üreme olgunluğuna erişiyorlar. Kuşlardan biri  belirtiğimiz yaşın altındaysa diğeri ne kadar isterse istesin eş tutma  biraz zaman alacaktır.

Alacağınız eş farklı renk ve mutasyonlarda olabilir. Bu, eş tutmaya engel bir durum değildir.

Papağanınızı alıp eve getirdikten sonra evdeki papağanınızın kafesine koymayın. Bir hafta  veya on gün gibi bir süre ayrı bir kafeste karantinaya alın. Kafeslerini yan yana koyun böylece hem hastalık bulaşma ihtimalini engellemiş olacaksınız  hem de  birlerine görmelerini sağlayarak  alıştırmış olacaksınız.

Biz  bir yaşındaki erkek sultan papağanımız tarçın  için  1.5 yaşında bir dişi sultan papağanı sahiplendik.

Bir haftalık karantina sürecinden sonra  yeni kuşumuz çiçeği  erkek sultan papağanımız tarçının bulunduğu kafese aldık. Tarçın ürkek bir   kuş olduğundan kafes içinde çırpınmaya başlıyor kendi türü de olsa diğer kuştan korkuyor. Papağanların birbirlerine ve kendilerine zarar vermemeleri için  kafeslerini ayırıyoruz ve yan yana konumlandırıyoruz. Artık onların kafes dışında birbirlerine yaklaşmasını sağlayacağız.

İlk başlarda  bir birlerinden o kadar  uzak duruyorlardı ki aynı tüneğe dahi konmuyorlardı.  Bir birlerine yaklaştırmak ve korkacak bir şey olmadığını anlatmak adına   yan yana iki farklı tünekte onlara çekirdek veriyoruz, aynı oda içerisinde uçmalarını sağlıyoruz. Bir süre sonra  bir birlerini sevmeseler bile  kafes dışındayken  artık korkmuyorlar.

Papağanlarımızı aynı kafese tekrar alıyoruz ve eş tutmayı tetiklemek için kafese yuvalık asıyoruz. Dişi sultan papağanımız yuvalığa girmek istediğinde erkek sultan papağanı hiçbir şekilde  izin vermiyor.

Bu aşamadan sonra erkek sultan papağanı yuvalık olan kafeste tutup dişi sultan papağanını hemen yanındaki ayrı bir kafese alıyoruz. Bir iki hafta  bu şekilde onları gözlemliyoruz.

Sonraki zamanlarda Kafes dışında erkek sultan papağanının dişiyi takip  edip her uçtuğu yere peşinden gittiğini farkettik.

bir süre sonra da erkek sultan papağanı dişiyi kaşımaya başladı. Bu durumda biz de artık onları aynı kafese koyma zamanımızın geldiğini anladık. Zira  onları bir birlerini kaşırken görmemiz tam 6 ay sürmüştü.

Artık ikisi de yuvalık takılı bir kafeste birlikteler. Dişi yuvalığa giriyor erkek yuvalık kapısında  bekliyor.

Artık kavga etmiyorlar birbirlerini kaşımaya devam ediyorlar. Bu da onların eş tuttuğu anlamına geliyor.

Eğer  Sizin de sultan papağanlarınız anlaşamıyor ise hemen vazgeçip eş değişikliği gibi bir düşünceye girmeyin sabırlı olun onların eş tutmalarını teşvik edici yönlendirmelerde bulunun.

Unutmayın, Sultan papağanları yalnızca bağlanırlarsa ürerler. Bazen her şeyi doğru yapsanız bile  onlar hala üremeyebilir. Bu yüzden çok sabırlı olmanız gerekiyor.

Videolarımızı faydalı buluyorsanız beğenmeyi henüz ev kuşları ailesinin bir üyesi değilseniz ailemize katılmak için abone olmayı unutmayın.

Hoşça kalın kuşlarınızla mutlu kalın.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz