Ana Sayfa Kuş Bakımı Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi ve Bakımını 10 aşamada Anlatıyoruz

Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi ve Bakımını 10 aşamada Anlatıyoruz

169419
0

Muhabbet Kuşu Yumurtlama dönemi ve bakımını 10 aşamada Anlatıyoruz

Bir çift muhabbet kuşunuz varsa  yılda bir kaç kez kuluçka yapabilir ve her kuluçkasında  4 ila 9 yumurta bırakabilir. Dişi ve erkek muhabbet kuşlarının  sergiledikleri bazı davranışlardan onların üremek istedikleri anlaşılabilir.

 Mesela Muhabbet kuşlarının, burun kısmında  cere renkleri erkeklerde  koyu mavi ve dişilerde kahverengiye dönüşür.

 Çiftler gagalarını bir birlerine vurarak   temas ettirirler. 

Erkek kuş dişiyi sürekli takip ederek kur yapar  ve besler.

Dişi kuş ise  kafeste henüz yuvalık takılı değilse  kafes  tabanındaki telleri kemirebilir ya da yemlikteki yemleri dökebilir bu da yuva isteği olarak  algılanır.

Kuşlarımızı kuluçkaya hazırlamak için yeterli bilgiye sahip olmamız ve bu dönemlerde kuşlarımızın bakım ve ihtiyaçlarına  daha da önem vermemiz gerekir. 

Bu videomuzda sizlere  eş olmuş kuşların  yumurtlama öncesi ve yumurtlama döneminde yapmamız gerekenlerden bahsedeceğiz.

 Kuşlarınızı formda tutun

Normal zamanlarda kuşlarımızı  çeşitli meyve sebze ve mamalar ile besliyorsak  üreme öncesi ve üreme döneminde  en üst düzeyde formda tutmak için  daha düzenli  besleyici mamalar hazırlamalıyız. 

Hazırlayacağımız mama gerek yumurtlama öncesi gerek yumurtlama sonrası yavru bakımı açısından  evcil kuşlarımız için çok önemlidir.

Eğer yumurta maması verecek isek yumurtayı en az 10 dakika haşlamalıyız.  Yumurtayı ince rendeleyip içerisine   temiz yıkadığımız ve kuruladığımız ıspanağı ince  olarak doğruyoruz. Kırmızı pancarı yine rendenin ince tarafından rendeleyip suyunu sıktıktan sonra ilave ediyoruz. Yumurtlama döneminde kalsiyum evcil kuşlarımız için çok önemli olduğundan kalamar kemiğini  yine rendeleyerek mamamıza ilave ediyoruz. Havucun doğal kızıştırıcı özelliği olmasından dolayı dilerseniz  havucu da rendeleyip suyunu sıktıktan sonra mamaya ilave edebilirsiniz.

Bunun haricinde biz kuşlarımıza hazır mama veriyoruz.  Suda ıslatıp şişirdiğimiz hazır mama içerisine yine  kalamar kemiği ıspanak ve kırmızı pancar ilave ediyoruz.

Videolarımız arasında bir çok mama tarifini bulabilirsiniz.

 Yumurtlama öncesi haftada 2-3  kez, yumurtlama sonrası yavru bakımı dönemlerinde her gün bu mamayı  verebilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Kafesi yeniden düzenleyin

Çiftleşme döneminde  kafeste bulunan oyuncakların kuşların dikkatini dağıtacağından tamamen çıkarılması daha uygun olacaktır.

Kuşlar birbirine alışıp çiftleşmeyi kabul edene kadar bir kaç gün tek tünek kullanabilirsiniz.Bunun dışında yuvalığa giriş çıkışın sağlanabilmesi için  yuva ağzına yakın ilave tünek ekleyebilirsiniz. Tek tünekte kuşlar  bir birinden uzaklaşamayacak ve daha  fazla etkileşim içinde olacak, bu da çiftleşmeyi hızlandıracaktır. Yumurtalar  geldikten sonra eski tünek düzenine dönebilirsiniz.

Üreme döneminde kafeste mutlaka olması gereken en önemli şey kalamar kemiğidir. Kalamar kemiği kuşların kalsiyum ihtiyacını karşılar ve yumurta kabuğu oluşumunu sağlar. Kalamar kemiğini  dişinin rahat ulaşabileceği bir yere konumlandırabilirsiniz.

 Doğru yuvalık kullanın

Piyasada iki türlü yuvalık  bulunuyor. Ahşap yuvalıklar ve PVC yuvalıklar. 

Her iki yuvalık  türünün de artıları ve eksileri vardır.

Ucuz olmasından dolayı en çok tercih edilen yuvalıklar ahşap yuvalıklardır. Ahşap yuvalıklar  plastik yuvalıklara göre yuva içi  sıcaklığını daha iyi korur. Ancak ahşap yuvalıklar kemirilmeye müsait olduğundan zamanla aşınır. Ayrıca ahşap yuvalıklar  temiz ve kuru tutulmazlarsa küf ve akar istilasına daha yatkın olabilirler.

PVC Yuvalıklar temizliği  kolay olduğu için daha hijyeniktir bundan dolayı da son zamanlarda daha çok tercih edilmeye başlandığını söyleyebiliriz. Her iki  yuvalık türünde de  iç kısmında mutlaka plastik folluk olmasına dikkat edin.

Bizim kullandığımız yuvalık ölçüleri 25 cm derinlik 25 cm yükseklik ve 20 cm eninde . Bu ölçülerdeki bir yuvalığı hem sultan hem de muhabbet kuşları için kullanabilirsiniz. Yuva içi taban malzemesi olarak  mısır granülü ile birlikte kara çam talaşı kullanıyorum.Bazı dişiler  ilk etapta  yadırgayıp  dağıtsa da bir süre sonra alışıyorlar.

Dişi Muhabbet Kuşu yumurtlama belirtileri

Yumurtlama dönemi geldiğinde  dişi muhabbet kuşlarının kuyrukları aşağı doğru sarkar.

Yine yumurtası olan dişilerin kanatları yanlara doğru ayrılır ve aşağı doğru düşük olarak durur. 

Yumurtası olan muhabbet kuşlarının dışkı kısmında yumurta şişliği görünebilir.

Yumurta  kabuğunun oluşması için  bu dönemde dişilerin daha fazla kalamar kemiği tükettiği görülür

Yumurtlama dönemi geldiğinde dişi muhabbet kuşlarının  dışkıları daha büyük ve düzensiz olur.

Dişinin yumurta yapmadan önce sık sık  yuvaya girip yuvasını kontrol ettiğini görebilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Yumurta takibi 

 Her şey yolunda gidiyorsa Muhabbet kuşları çiftleştikten sonra 8 ila 10 gün içerisinde ilk yumurtasını yapacaktır.  Bu süre zarfında dişinin  sürekli yuvaya girip çıktığı yuvalığı kontrol ettiğini ve taban malzemesini dağıttığını görebilirsiniz. Ayrıca kalsiyum ihtiyacı için kalamar kemiğini kemirecektir. Dişi kuş ilk yumurtasını bıraktıktan sonra  devamında 2 şer gün arayla yumurtlayacaktır. Muhabbet kuşları genellikle 2 ila 9 yumurta yapabilir. Bazı dişiler ilk yumurtanın üzerine hemen otururken bazıları ise ikinci veya üçüncü yumurtadan sonra otururlar.

Sessiz bir ortam

Muhabbet kuşlarını yumurtlama sürecinde sessiz sakin bir ortam oldukça önemlidir. Çünkü, bu dönemde heyecanlı ve stresli olurlar. Yumurtladıktan sonra yuva içine çok sık bakmak onları  rahatsız eder. Bu durumda stresleri artar ve  yumurtaları kırma yada üzerine yatmama gibi bir eğilimde olabilirler. Kafesin sessiz bir ortamda olması ve çok fazla rahatsız edilmemeleri durumunda sorunsuz bir kuluçka dönemi geçireceklerdir.

Ortam sıcaklığı ve nem

 Her zaman olduğu gibi kuluçka döneminde de kuşlarının bulunduğu ortamda vantilatör, klima gibi hava akımı yaratacak eşyalar bulunmamalıdır. Kafesi soba, klorifer peteği gibi sıcak alanlara çok yaklaştırmamalıyız.  Kuşların bulunduğu alan sıcaklığı  20-24 derece olması idealdir. Kuluçkada önemli hususlardan biri de ortamın nem oranıdır. %55-%65   oranındaki bir nem yavruların yumurtadan  daha kolay çıkmasını sağlar. Kalorifer peteği üzerine  ıslak bir havlu yada bir kap içerisinde su  ekleyerek odanın nemli olmasını sağlayabilirsiniz. Ortamın nem oranını  nem ölçer cihazı ile  rahatça kontrol edebilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Yumurta kontrolü

 Yumurtanın dolu yada boş olduğu yumurta  geldikten 5 veya 6 gün sonra anlaşılır.  Elinize eldiven takarak  telefonun flaş ışığında yumurtaları kontrol edebilirsiniz. Işıkta detaylı baklığınızda yumurtada  kırmızı ve damarlı şekiller görünüyorsanız  bu yumurtanın dolu yani döllenmiş  olduğunu gösterir. 

 Altıncı günden sonra yumurta damarsız, sarı ve beyaz renkte  görünüyorsa   döllenmemiş boş yumurtadır.

Yavruların yumurtadan çıkması

 Normal şartlarda dişi   ilk yumurtayı bıraktıktan sonra  hemen üzerine oturursa 18. gününde yavru yumurtadan çıkar. Dişinin yumurta üzerine oturma düzensizliğine göre bazen  bu süreç  22. güne kadar çıkabilir. Bazı dişiler bir kaç yumurta yaptıktan sonra yumurtaya oturabilir bundan dolayı  tüm yavruların aynı anda yumurtadan çıktığını görebilirsiniz.

23. gün sonra çıkmayan herhangi bir yumurta muhtemelen canlı değildir.

Muhabbet Kuşu Yuvalık temizliği

Yavruların yumurtadan sağlıklı çıkabilmesi için yuvalık temizliği çok önemlidir. Dişi muhabbet kuşu dışkısını biriktirir yuva içine yapmaz. Zaman zaman yuvalık içine giren erkek kuş dışkılayabilir ve bir süre sonra kirlenebilir. Yumurtadan ilk çıkan yavrular yuva içine dışkıladığında henüz çıkmayan yumurtalara bulaşabilir. Dışkılanan kirli yumurtalar yavrular için risk oluşturabilir.Bu nedenle sağlıklı bir kuluçka dönemi için belirli aralıklarla temizliğe önem vermeliyiz. Folluktan yumurta ve yavruları güvenli bir yere aldıktan sonra  iyice temizliyoruz, mısır granülü ve siyah çam talaşını  ekliyoruz. Özellikle yaz aylarındaki kuluçkalarda bit, pire, akar  gibi sorunlar olabileceğinden önlem olarak organik bit tozu serpiyoruz.Bu işlemleri hızlıca yapıp yavruları üşütmeden yumurtaları soğutmadan yerine alıyoruz.

Kuluçka dönemi çiftleşme öncesinden yavruların yuva dışına çıkışına  kadar geçen bir süreçtir. Bu süreçte  yapılması gerekenleri  doğru  bir şekilde yaptığımızda  kuşlarımıza sorunsuz bir  kuluçka dönemi sağlamış oluruz. Böylece  dünyaya sağlıklı yavrular gelir.

Yavru bakımlarıyla ilgili bilgileri aktaracağımız yeni videoda görüşmek dileğiyle hoşçakalın  kuşlarınızla mutlu kalın.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz