Ana Sayfa Kuş Bakımı Muhabbet Kuşu Yumurta Kontrolü Dolu Boş Yumurta

Muhabbet Kuşu Yumurta Kontrolü Dolu Boş Yumurta

18401
0

Muhabbet Kuşu Yumurta Kontrolü Dolu Boş Yumurta

Evde çift muhabbet kuşunuz varsa ve çiftleştilerse belirli bir süre sonra yumurtaları olacaktır.

Ancak yeterli şartların sağlanamaması nedeniyle yumurtaların  bir kısmı  boş çıkar yada henüz içindeki yavru gelişmeden ölebilir.

Yeterli şartlardan kastettiğimiz ise;  ortamdaki ışık ve sıcaklığın, beslenmenin yetersiz olması veya kuşun sağlıksız olması diyebiliriz.

Muhabbet kuşları  genellikle 2 ile 8 arası yumurta bırakır. İlk defa kuluçka yapacak olan  genç  muhabbet kuşlarında yumurta sayısı 2 ile 4 arasıdır.  

Dişi kuşlar  2 günde bir yumurtlarlar bazı dişiler hemen yumurtanın üzerine otururken  bazıları da biriktirdikten sonra yumurtalara oturular.Kuşlarımız limon ile pamukun ilk kuluçkaları ve toplamda 4 yumurtaları var.  Dişi kuşumuz ilk  iki yumurtanın üzerine hemen oturmadı ikinci yumurtadan sonra yumurtaların üzerine oturmaya başladı.

Yumurtanın dolu yada boş olduğu  ilk 3-4 gün belli olmaz. Yumurta  geldikten 5 veya 6 gün sonra yumurtanın dolu yada boş olduğunu kontrol edebilirsiniz. 

Bu kontrolü yaparken dikkat etmemiz gereken önemli hususlar var.

Öncelikle  yumurta kontrolü yaparken kuşlarınızı strese sokmayacak şekilde olabildiğince hissettirmeden yapmalısınız.

Biz kuşlarımıza, yumurta kontrolü yapacağımız esnada  içine rendelenmiş sebze ve kalamar kemiği  eklediğimiz yumurta mamasını veriyoruz onlar mama yerken bizde yumurtaları kontrol edeceğiz.

Loş bir ortamda telefonumuzun flaş ışığını açarak yumurtaları kontrol ediyoruz.

Kontrol sırasında ellerinizde mutlaka eldiven olmalı hem hijyen açısından hem de elinizin kokusunun  yumurtalara geçmemesi  önemli.

Altıncı günden sonra   ışıkta detaylı baklığınız yumurtada  kırmızı ve damarlı şekiller görünüyorsanız  bu yumurtanın dolu olduğunu gösterir. Hatta yavrunun  kalp atışını  bile  fark edebilirsiniz.

Diğer taraftan Işıkta incelediğiniz bir başka yumurta damarsız,  sarı ve beyaz renkte  görünüyorsa  bu yumurta boştur.

Ayrıca yumurtaları soğutmadan kontrolü tamamlayabilmek için ortam sıcak tutulmalı,  hızlı ve dikkatli olunmalıdır

Her bir yumurtanın üzerinden 6 gün geçtiyse ve tüm yumurtalar boş ise yumurtaların tümünü yuvalıktan alabilirsiniz.

Eğer  6 yumurtanın 4 ü dolu ikisi boş ise  tüm yavrular çıkana kadar boş yumurtaları almayın. Çünkü bu  dişi kuşun strese girmesine  ve tekrar yumurtlamasına neden olabilir. Bu da dişi kuşu yorar ve kalsiyum eksikliğine neden olur. Tüm yavrular çıktıktan sonra boş yumurtaları yuvadan alabilirsiniz.

Tüm yavruların yumurtadan çıkma süresi ise 18-21 gün arasıdır. 21 günden sonra halen yavru çıkmamış ise ölmüş olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle  çok dikkatli olmalı, kuluçka döneminde yapılması gereken her şeyi, yani  kuluçka öncesi beslemden tutun da  kuluçka döneminde havada olması gereken neme kadar  her şeyi doğru şekilde yapmalısınız.Böylece sağlıklı yavrular dünyaya gelecektir.

Kuluçka ile ilgili yeni videolarda görüşmek dileğiyle Hoşçakalın kuşlarınızla mutlu kalın…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz