Ana Sayfa Kuş Bakımı Kuşlarda Stres nedenleri Muhabbet Kuşu Stres

Kuşlarda Stres nedenleri Muhabbet Kuşu Stres

17219
0

Kuşlarda Stres nedenleri Muhabbet Kuşu Stres

Kuşumuzun vücut dilini öğrenmek hayati önem taşır. Çünkü onu ne kadar iyi anlarsak kuşumuz da o kadar mutlu ve sağlıklı olur. Bu konuda Dikkat edeceğimiz  şeylerin başında  stres belirtileri gelir. Kuşumuzun strese girdiğini zamanında anlarsak bu sebeple başına gelebilecek olumsuzluklara da büyük ölçüde engel olabiliriz. Böylece Allah korusun ileride acı bir sonuçla karşılaşmaktan kurtulmuş oluruz. 

O zaman stresli bir kuş nasıl davranır, öncelikle ona bakalım;

Kuşlar streslerini farklı şekillerde gösterebilirler.ancak bu belirtileri  ciddi hale gelmeden farketmemiz gerekir. Mesela Stresli bir kuş  ısırabilir, saklanabilir, ötmeyi azaltabilir veya daha fazla cıyaklama şeklinde ötebilir, yemek yemeyi azaltabilir, yumurtasını kırabilir veya tüylerini yolabilir. Bu belirtileri farketme noktasında dikkatsiz olursak ve kuşumuz uzun süre strese maruz kalırsa maalesef hayatını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Kuşlarda Stres nedenleri
Muhabbet Kuşu Stres Nedenleri

Muhabbet Kuşu Stres belirtileri

1-Belirtilerden birine ısırma demiştik : 

Hiç ısırmayan bir kuş aniden ısırmaya başlamışsa bunun sebebinin ne olduğunu araştırmak gerekir.Isırma davranışı, kendini korumak için, rahatsızlığı sebebiyle yalnız kalmak için olabileceği gibi korku veya stresten de olabilir.

2 -Diğer belirti saklanma:

Muhabbet kuşu ailenize yeni katılmışsa veya yeni ve farklı bir oyuncak alınmışsa, kafesi değişmişse  kendine güvenli bir alan bulup bir köşeye saklanabilir.Bu davranış sürekli tekrarlanıyorsa stres içinde olduğu düşünülebilir.

3 – Bir diğer belirti ötmeyi azaltma:

 Aniden daha az ses çıkarmaya başlayan kuşlar stresli, mutsuz, sıkılmış veya hasta olabilir. Bu şekide davranış değişikliği gösteren kuşların herhangi bir hastalığının olup olmadığı araştırılmalı, eğer stres kaynaklı ise kaynak ortadan kaldırılmalıdır.

4 -dördüncü belirti, daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma

Bir kuş her zamankinden fazla ciyaklıyor ya da çığlık atıyorsa bu kuşun stresli, mutsuz veya sıkıldığını gösterebilir. Ya da bunların dışında bir yeri acıyor veya ağrıyor olabilir.Sebebin stresten mi , rahatsızlıktan mı kaynaklandığı araştırılmalı , ona göre tedbir alınmalıdır. 

5-beşincisi Yemek yemeyi azaltma:

Depresyona girecek kadar stresli olan kuşlar daha az yiyebilir ve sonunda kilo verebilirler. İştah azalması tıbbi bir rahatsızlığın belirtisi olabileceğinden, iştahı azalan kuşlar,  bir hastalık taşıma riski açısından  veteriner tarafından kontrol edilmelidir.

6- Tüy yolma

Tüy yolma, özellikle büyük papağan türlerinde stres ve can sıkıntısının çok yaygın bir dışavurumudur, Bu stres belirtisi muhabbet kuşu gibi daha küçük kuşlarda da görülür.  Bazı kuşlar, stres  sebebiyle tüylerini yolmaya başlasa da, başlatıcı  sebep ortadan kalktığında bile  bunu yapmaya devam edebilirler. 

7- Yumurta kırma

Üreme  ve kuluçka dönemlerinde çiftlerin  strese maruz kalması,  kendi yumurtalarını kırmalarına ve hatta bazen yavrularına zarar vermelerine bile sebep olabilir.

Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…

Peki kuşlar neden strese giriyor bir de  bunlara göz atalım;

 

Evcil kuşlar alışkanlıkları dışında ya da rutinleri değiştiğinde strese girebilir  ve mutsuz olabilirler.

Kuşunuzda stresli davranışlar fark ederseniz, son zamanlarda nelerin değiştiğini düşünmelisiniz. .

Muhabbet Kuşu Stres nedenleri

-Yeni bir kafes yerleşimi 

-Eşinin veya arkadaşının ölmüş olması

-Eş olmuş kuşların birbirinden ayrılması

-pencere önüne konan yabani kuşlar

-Kafesteki diğer kuşların saldırgan tavırları 

-Henüz alışmamış bir kuşu yakalamaya çalışmak avuç içinde tutmak

-Kuşun kanat ucunu kesmek ve sonucunda kuşun uçamaması

-Kuşun yalız bırakılması onunla ilgilenilmemesi

-Çok küçük bir kafeste yaşaması

-Yeni bir ev, yeni sahipler

-çok fazla gürültülü ortam; yüksek sesler (inşaat veya gök gürültüsü gibi) 

Evet, tüm bu değişiklikler ve daha sayamadıklarımız kuşları strese sokabilir. Bu sebeple onları bu stres kaynaklarından uzak tutmak ve mecbur kaldığımız durumlarda da ilgimizi maksimum düzeye çıkarmak durumundayız.

kuşlar kendilerini strese sokabilecek değişiklikleri zamanla kabul etmeyi öğrenebilirler. Önemli olan bu süreçte  çok fazla dikkat ve ilgi ile kuşunuzun  bu değişikleri atlatmasına yardımcı olmaktır. Kuşunuz çok çabuk korkuyor ve hemen strese girebiliyorsa o zaman ona sunduğunuz tüm  nesleri yavaş yavaş ve alıştırarak tanıtmalısınız. 

Ayrıca kuşunuzu yalnız bırakmak zorunda kaldığınız zamanlarda  ona radyo açarak yalnızlığını azaltabilirsiniz.

Eğer kuşlarımızın stresli olduklarını fark edemezsek, yani uzun süre strese maruz kalırlarsa bağışıklık sistemi  zayıflar  ve bu da onları hastalıklara karşı  güçsüz hale getirir.Dolayısıyla bu onlar için ölümcül olabilir.

Kuşlarımızın stresli olduğu zamanlarda onlara probiyotik ve vitamin takviyesi yapmalıyız. Probiyotik ve vitaminler kuşların stresini azaltmaz ancak bağışıklık sistemini güçlü tutar.

Kuşunuzun stres kaynağını bulabilmek için  Öncelikle kendinize şu soruları sormalısınız

Muhabbet Kuşu Stres kaynağı

Kuşunuz sağlıklı besleniyor mu? 

Yeterince uyuyor mu?

Yeterli  ilgiyi görüyor mu? 

Can sıkıntısını önleyecek yeterlilikte oyuncakları ve geniş bir kafesi var mı?

Sizinle güçlü bir bağı var mı size güveniyor mu?

Sonuç olarak;

Evcil kuşlar sosyal oldukları için yalnız yaşayamazlar,  ya bir kuş arkadaşa ya da sizin ilgilinize ihtiyaç duyarlar.

Bunun dışında bahsettiğimiz stres kaynaklarından da uzak tutup onları iyi takip ettiğimizde uzun yıllar mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürerler

Yeni videolarda görüşmek dileğiyle Hoşçakalın kuşlarınızla mutlu kalın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz