İçindekiler
hasta olan muhabbet Kuşuna ne yapılır
Kuşlarımız sağlıklı olduklarında çok mutlular. Öyle ki biz onların uçuş performanslarından sergiledikleri aktif davranışlarından, yemelerinden diğer kuşlarla ya da bizimle olan iletişimlerinden mutluluklarını anlarız.
Tabiki de esas olan kuşumuz hasta olmasın diye elimizden geleni yapmak. Hasta olmamaları için gerekli önlemleri almak ve onlara çok iyi bakmak. Ama yine de istemediğimiz durumlar olabiliyor. Kuşumuz bir yerlere çarpıp kendini yaralayabiliyor . Ya da başka bir sebepten hastalanıyor.
Peki Hasta olan muhabbet kuşuna neler yapabiliriz , iyileşmelerine nasıl katkı sağlayabiliriz,? İşte bu videomuzda bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.
Öncelikle kuşumuzun hasta olduğunu nasıl anlarız;
Kuşumuz halsiz, keyifsiz, enerjisi düşük, yani az hareketli, iştahsız , dışkısı normalden farklı veya çok uykulu ise, Ve bu belirtilerin birkaç tanesi var ise kuşumuz muhtemelen hastadır.zaten kuşumuz ile çok yakınsak, aramızda güçlü bir bağ var ise her zamankinden farklı olduğunu mutlaka anlarız. Ancak şunu da söylemek gerekir ki, kuşlar bazı hastalıklarda son evresine kadar belirtileri gizleyebilirler. Tam da bu nedenle çok dikkat etmeli ve hasta değilseler bile kuşlarımızı her hafta tartmalıyız. Hastalıklarını saklasalar bile önemli ölçüde kilo kaybı ciddi hastalıkların belirtisidir.
Şimdi İsterseniz kuşumuz hastalandığında neler yapmamız gerektiğini önce maddeler halinde sayalım sonra da açıklayalım.
Muhabbet kuşu Hastalıkları anında acil yapılması gerekenler
Hasta kuşu ayrı kafese alın
Öncelikle kuşumuz hastalanmışsa ve kafesinde yalnız değilse onu kafes arkadaşından ayırmalıyız. Böylece, kafesteki diğer kuşlar tarafından rahatsız edilemeyecek ve düzgün bir şekilde dinlenebilecektir. Ayrıca Bulaşıcı bir hastalığı varsa diğer kuşa bulaştırmamış olacak. Ama yine de bu süreçte arkadaşını da takip etmeliyiz.
Kuşunuzun kilosunu takip etmek için tartın
Hasta kuşunuzu ayrı bir kafese almadan önce mutlaka kilosunu tartmalısınız. Ve hastalığı boyunca her gün bunu yapmalı ve kilosunu not etmelisiniz.
Hasta kuşun kafes temizliğine önem verin
Hasta kuşunuzu tuttuğunuz kafesin çok iyi temizlenmesi ve aynı şekilde temiz tutulması gerekir. Hasta olduğu için Bağışıklığı düşen kuşumuz, sağlıklı bir kuş kadar mikroplarla baş edemeyecektir.
Hasta olan Muhabbet kuşuna göre kafesi dizayn edin
Kafesinde kuşumuzun hastalık durumuna göre planlama yapmamız gerekecek.Olabildiğince aksesuarsız ve kuşun temel ihtiyaçlarına yönelik bir kafes olmalı.Kuşunuz tüneyecek kadar iyiyse, tünek ekleyebilirsiniz, ancak düşme tehlikesine karşın kafes tabanına yakın seviyede tutmalısınız. Hatta çok hasta kuşlar için tünek eklememelisiniz.Kafesin tabanına yumuşak beyaz mutfak kağıdı yerleştirin. Beyaz kağıt, hasta kuşların dışkısını daha doğru okumanızı sağlar.Yiyecek ve suyu kolayca ulaşılabileceği bir yere koyun. Bir kuş çok iştahsız olduğunda, genellikle dal darısına diğer yiyeceklerden daha sıcak bakar ve yeme ihtimali çok daha yüksektir. Ancak yine de normal beslendiği yiyeceklerini kafese ekleyin. Derin su kaplarında olmamak şartıyla kolay ulaşabileceği şekilde su yerleştirin.
Hasta Kuşu sıcak tutun
Hazırladığımız kafesi sıcak tutulmalıyız; bir sıcak su torbası , bir örtü , ağzı kapalı sıcak su şişesi veya kuş ısı lambası ile bunu sağlayabilirsiniz. Kafesi örtü ile sardığınızda kuşun hava alması ve dışarıyı görmesi için bir tarafı açık bırakın.Fakat, şuna dikkat edin, kuşunuz çok sıcakladığında ısıdan uzaklaşabilecek durumda olmalı.kafesin bulunduğu yerde Kesinlikle açık bir pencere bulunmamalı, ceryan almamalıdır.
Bilinçsiz ilaç kullanmayın
Veterineriniz söylemedikçe, hasta kuşun suyuna vitamin vs. eklememelisiniz. Çünkü aramalı suyu içmeme ihtimali vardır. Zaten veterineriniz ya Ağızdan ilaç ya da içme suyuna karıştırılarak ilaç önerecektir.Her zaman veteriner talimatlarına uymalısınız.
hasta kuşu gözlemleyin
Hasta kafesimizi tüm kurallara uyarak hazırladıktan sonra Son olarak Kuşunuzu 1-2 gün boyunca çok dikkatli bir şekilde gözlemlemeli ve not almalısınız.
Evet… Kuşunuzun hastalık durumuna veya yaralanmalarda da yarasının durumuna göre siz aciliyet belirlemelisiniz. Küçük kanamasız bir sıyrık varsa hemen bir ilk yardım ile kendiniz destek olabilirsiniz. Veya çok sulu beslenmeden kaynaklanan ve 1-2 günü geçmeyen isali varsa yine veterinere gitmeden çözebilirsiniz. Ancak kanamasını durduramadığınız yaralar, ayak şişlikleri, üzerine basılamayan ayak, geçmeyen halsizlik, iştahsızlık , sürekli uyku hali ve titreme durumlarında veterinere gitmeniz gerekiyor, veteriner talimatlarına eksiksiz olarak uymanız gerekiyor
Kuşumuz hasta iken onu her zamankinden daha fazla takip etmeliyiz
ilaçlar, tedavi, davranış, kilo, yeme, içme, aktivite ve diğer belirtilerin tümünü not edip durumu kontrol altında tutmalıyız.
Hastalığı önemsemeyen ya da zamanında
Tedavi ettirmeyen bazı sahipler maalesef kuşlarının ölümüne sebep olabiliyor .
Unutmayalım ki En iyi kuş besleyen bilinçli olarak besleyen kişidir. Kuşu tedavi eden değil hastalanmasını önleyen kişidir.