Ana Sayfa Muhabbet Kuşu Yeni kuş alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni kuş alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

29090
0

Yeni kuş alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 şey

Yeni kuş alırken, kuşum Bana alışmıyor ,kuşum benden korkuyor, beni ısırıyor kuşum hasta ve halsiz gibi şikayetleriniz varsa bunun nedeni kuşunuzu ilk aldığınızda ve eve getirdiğinizde yapılan hatalardan kaynaklanıyor olabilir.Şimdi isterseniz kuşunuzu ilk aldığınız zamana geri dönelim ve muhabbet kuşu alırken ve eve geldikten sonra nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatalım

Yeni kuş alırken Cinsiyet belirleme

Yeni kuş alacağınız için heyecanlısınız fakat aceleci davranmak daha sonra hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir satıcı size kuşları satmak için doğal olarak bazı önerilerde bulunacaktır fakat bilinçli olursak istediğimiz gibi doğru bir kuşu almış olacağız. Öncelikle almak istediğiniz muhabbet kuşunuz erkek mi olacak yoksa dişimi olacak. Eğer tercihiniz kuşunuzun konuşması yönünde ise erkek muhabbet kuşu almalısınız çünkü erkekler dişilere göre daha iyi Konuşurlar. Muhabbet kuşu alırken kuşlarının cinsiyeti hakkında fikir sahibi olursak yanılgıya düşmemiş oluruz.Erkek muhabbet kuşlarının cere rengi pembe mavi ve mordur dişilerin rengi ise açık mavi beyaz krem rengi ve kahverengidir kanalımızda muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz cinsiyet ile beraber kuşun yaşı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Yavru kuş almak

Eğer yetişkin uzun süre petshop’ta kalmış bir kuş alırsanız size alışması gerçekten zor olacaktır. Bu nedenle özellikle yavru bir kuş almanızı öneriyoruz. Muhabbet kuşları 35 günlük olduklarında yuvadan çıkar ve yem kırmaya başlarlar genellikle bir bir buçuk aylık yavru muhabbet kuşlarının gagası uçları siyah olur ve başın tamamı çizgilerle kaplıdır. Bir iki  aylık bir muhabbet kuşu alıştırmak kolay olacaktır.Bu nedenle yaş olarak en önemlisi bir aylık yavru olmasıdır

 

Kuşun bulunduğu yaşam koşulları

Yeni kuş alırken en çok dikkat etmemiz gerekenlerin başında muhabbet kuşunun satıldığı ortam koşulları gelir. Sağlıklı ve iyi bir kuş sahiplenmek için Tabii ki alacağınız yer önemlidir. Satın alacağınız yerin para kazanmanın dışında kuşların sağlığına önem veren bir yer olması gerekiyor

Petshop’a girdiğinizde önce ortamı inceleyin kuşlarının bulunduğu kafeslere bakın kuşlar kirli ve paslı kafeslerde tutuyorsa ya da hasta kuşlar ile sağlıklı kuşlar aynı kafeste bulunuyorsa kesinlikle oradan kuş almayın.

Kuşların sağlığını önem veren bir satıcı hasta kuşlar ile sağlıklı kuşları ayrı kafeslerde tutar ve hasta kuşun tedavisini yaptıktan sonra sağlıklı kuşların yanına alır hasta bir muhabbet kuşu kafeste ki diğer kuşlara bulaştırabilir. Kuşların sağlığına önem veren satıcı ortamın ısı ve havalandırmasına dikkat eder. kafeslerin temizliğini önemser sulukla yemlikleri Temiz tutar.kafesleri geniştir ve çok sayıda kuşu bir arada tutmaz zaten içeri girdiğinizde bunu anlayabilirsiniz. işte bu söylediklerimizi dikkat eden bir satıcıdan günü rahatlığıyla kuş alabilirsiniz

Sağlıklı kuş seçimi

Muhabbet kuşu seçerken genellikle önceliğiniz kuşun rengi olur. En beğendiğiniz renkteki kuşu alın ve renginin yanında şu hususlara dikkat edin.

Kuşun sağlıklı duruşuna bakın kafeste tek başına tünemiş sessiz bir kuş bulunuyorsa muhtemelen hastadır sağlıklı bir muhabbet kuşunun tüyleri canlı ve parlak olur. Sağlıksız bir kuşun tüyleri eksik dağınık ve kabarık olur. sağlıklı kuş hareketli olur sağlıklı kuşların burun delikleri açık olur. Eğer kuşun burun delikleri tıkalı bu ve hasta ise solunum yolları ile ilgili bir problemi vardır. Ayrıca kuşun dışkı kısmı temiz olmalıdır. Muhabbet kuşunun gagası eğri kaba görünümlü veya aşırı büyükse bu gizli sağlık sorunları olduğunu gösterebilir. Sağlıklı kuşun gagası simetrik ve parlaktır alacağınız kuş çok kilolu olmamalıdır. Ayrıca hasta Bir kuşun karın bölgesi çekik olur karın bölgesinde zayıflık olup olmadığına bakın. Kuşların ayaklarına bakın her ayakta dört tane parmak olmalı ikisi önde ikisi geriye dönük olmalı ve ayakları kabuklu pul pul olmamalıdır.

Geniş kafes ve gerekli malzemeler

Bu arada üretim amaçlı kuş almıyorsanız ve kuşunuza yeteri kadar zaman ayıracaksınız tek kuş alabilirsiniz çünkü iki kuşu birden alıştırmak çok daha zordur.Bu hususlara dikkat ederek muhabbet kuşunuzu aldınız. Geniş bir kafes ve kafes içinde bulunması gerekenleri de eksiksiz almalısınız. Kanalımızda Kafes içinde bulunması gereken malzemeler adlı videomuzu izleyebilirsiniz. kafes aldınız kuşunuza verdiğiniz değer kadar onu yaşayacağı alana da önem vermelisiniz. Kuşunuza boyası çabuk atmayan güzel ve geniş bir kafes alın. Kuşunuzu taşıma esnasında dikkatli olmalısınız. Kuşunuzu aldığınız yer ile eviniz arasındaki mesafeyi göz önünde bulundurarak hava akımına ve soğuk havaya maruz bırakmadan eve götürmelisiniz.

Evde ilk hafta

Yazımızın başında dedik ya kuşum Bana alışmıyor kuşum beni ısırıyor benden çok korkuyor, kuşum hasta gibi sorunların kaynağı genellikle kuş eve geldiğinde ilk hafta yapılan hatalardan kaynaklanıyor.

Bu hatalar;

  • kuşun ilk günden odaya salınması ve kuşu yakalamaya çalışmak
  • kuşun avuç içinde tutulması kuşu eğitmeye çalışırken korkutulması
  • ve kuşun hava akımına maruz bırakılması

İlk bir hafta yapılması gerekenler

Eve ilk getirdiğinizde kafesini güzel bir yere konumlandırın ve kafesin yerini değiştirmeyin.

İlk günlerde diğer aile bireyleri dahil kafese çok yaklaşmayın kuşu korkutmamaya dikkat edin. İlk bir iki gün kuş ortam değiştirdiği için yem yemeye bilir, su içmeye bilir. Size ve eve alışmaya başladığında yem yemeye başlayacaktır.

Bu süre zarfında kafese dal darı asabilir ve tüneğe yakın bir yere ızgaralı bir yemlik içerisine yem koyabilirsiniz. Yeni gelen kuşunuzu istemediği bir şey için zorlamayın kuş ortama alışmaya başlayınca kendiliğinden normale dönecektir. İlk beş gün kuşu kafesten çıkarmayın kafese yakın yerde kitap okur ders çalışır veya televizyon izlerseniz, kuş sizi takip edecek yakın zamanda sizi ve evi tanıyacaktır.

İlk hafta eğitimi

Yapacağınız hareketleri kuşu korkutmadan yapmaya çalışın. Örneğin su ve yem değiştirirken onu korkutmadan yem değiştirin. Burada önemli olan kuşunuzun sizden bir zarar gelmeyeceğini anlamasıdır. Kuşunuzun size Güven duyması için ilk Adımlar çok önemlidir.

Kafes içine dal darı uzatın kuşunuz çok ürkmüyorsa yedirmeye çalışın. Kuş kafes içinde sağa sola çırpınıyorsa daha fazla zorlamayın. Videolarımıza yorum yazan birçok arkadaşımızın kuşu kafes içinde elime geliyor ama kafes dışında elime gelmiyor gibi soruları ile karşılaşıyoruz. Kuşunuz kafes içinde elinize geliyor kafes dışında gelmiyorsa henüz  size güven duymuyor demektir. Kuş kafes içinde kaçacak yeri olmadığından mecburen elinize geliyordur. Kafes dışına saldığınız anda kaçma imkanı olduğundan ve size güvenmediğinden kaçacaktır. Kafes dışında kuşun bize güven duyması ve en önemlisi kuşu asla yakalamaya çalışmamak ve elinizden ona yiyecek ikram etmektir.
Eğer bu başlangıcı doğru yaparsanız kuşunuz ile aranızda bir bağ oluşmaya başlayacaktır. Eve yeni gelen kuşunuz ilk 5 günü tamamladı kafese yaklaştığınızda kuş sağa sola kaçmıyorsa sizi tanımaya başlamış demektir. Kuşu oda içerisinde serbest bırakabilirsiniz.

Oda içinde serbest bırakma

Kafes dışına salmadan önce almanız gereken tedbirler var. Öncelikle kuşunuzu avize perde saat gibi yerlere konup alışkanlık edilmemesi için ona konacağı tünekler ve oyun alanları hazırlamalısınız. Ayrıca pencereler ve kapılar kapalı ve perde çekil olmalı kafes kapısının önüne bir tünek ekleyin ve kafesin kapısını açın kuşun kendiliğinden kafes ten çıkmasını bekleyin. Eğer kuş kafesten çıkmıyor ise kafesin üst kapağını da açın veya bir tünek ile kuşu siz kafesin hemen yanındaki tüneye kondurun kuş üstüne konduktan sonra bir süre tünekte kalsın. Tünek üzerinde odayı iyice gözlemlesin tünek üzerinde kuşa dal darı uzatın eğer kaçarsa tekrar aynı tüneğe konmasını sağlayın.

Eğer kuş uçtuktan sonra kafesin bulunduğu alanı tekrar konarsa artık avize saat gibi yerlere konmayacaktır. Bu nedenle kuşunuza konacağı yerler öğretmenin önemlidir. Dal darı kuşların en sevdiği yiyeceklerin başında gelir ve kuşunuzun size alışması için dal darısı ile denemeler yapabilirsiniz. Yavaşça dalları uzatın yemeği başlarsa ilk iletişiminiz başarılı demektir. Eğer kuş kaçıyorsa çok fazla zorlamadan bir süre Bekleyin daha sonra tekrar deneyim ilk günden başarısız olursanız Üzülmeyin sabırlı olun ertesi günü tekrar deneyin.

Kuşu kafese koymak

İlk günde yapılan hatalardan biri de kuşu tekrar kafese koymak için yakalamaya çalışmak. Kafesin kapısını açık bırakın Uzunca bir tünek ile kuşu kafese koymaya çalışın kuşlar kafes içine el uzatılmasından hoşlanmaz. Kafes kuşlarının özel alanıdır ve kafes içerisinde kocaman bir el uzandığı zaman onlar için ürkütücü olabilir

Ayrıca kafesi içerisine özel alanı olarak kabul eden bazı muhabbet kuşları ısırma eyleminde olabilir. Kuşunuzun eve geldiği ilk hafta dikkatli olduğunuz takdirde kuşunuz ile uzun süren bir dostluk için ilk adımı atmış olacaksınız

hoşça kalın kuşlarınız da mutlu kalın..

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz