İçindekiler
Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi ile İlgili Tüm İpuçları
Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi ve Yavru Bakım Süreci – Dolu Dolu Bir Yazı
Bugün sizlere muhabbet kuşlarının eş isteği, çiftleşme dönemi, yumurtlama belirtileri ve Muhabbet kuşu yumurtlama dönemi ile yavru bakımıyla ilgili dolu dolu bir yazı hazırladım.
Muhabbet Kuşlarının Eş İsteği Nasıl Anlaşılır?
Evde tek kuş besliyorsanız ve kuşunuz 1 yaşına ulaşmış, erişkin bir muhabbet kuşuysa, eş isteğini bazı davranışlarla göstermeye başlayabilir.
Erkek muhabbet kuşları zilli toplar, ayna gibi oyuncaklara kur yapar, kusar ve öterek dikkat çekmeye çalışır.
Dişi muhabbet kuşları ise kafes tabanında dolaşır, kafes tellerini veya tabanını kemirir ve boş yumurta bırakma gibi davranışlarla eş isteğini belli eder.
Eğer tek kuşunuza eş almak istemiyorsanız, ileride üreme problemlerine yol açabilecek durumları önlemek için bazı tedbirler almanız gerekir. Bununla ilgili diğer videomuzu izlemek için yukarıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Eş Seçimi
Tek kuşunuza eş almaya karar verdiyseniz, kuşunuzun eşini kendi seçmesi daha doğru bir yöntemdir. Ancak kuşunuzu petshoplardaki diğer kuşların yanına koymak ve eş seçmesini beklemek, hastalık veya bit gibi dış parazitlerin bulaşması gibi riskler taşıyabilir. Bu nedenle bu yöntemi yalnızca çok iyi tanıdığınız kuş bakıcıları dışında denememenizi öneririm.
Kuşunuza eş seçerken, kuşun tüylerinin parlak ve sağlıklı olmasına, ayrıca üreme döneminde olmasına dikkat etmelisiniz.
Yeni Eşin Kafese Alınması
Yeni gelen kuşu hemen evdeki kuşun kafesine koymayın. Bit, pire gibi dış parazit veya mantar hastalıklarına karşı en az bir hafta başka bir kafeste karantinada tutun. Bir hafta sonunda kuşun sağlıklı olduğuna kanaat getirdikten sonra aynı kafese alabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Eş Tutma
Eğer kuşunuza kendiniz bir eş seçtiyseniz, bazen eş tutmayabilir, yani hemen birbirlerini kabullenmeyebilirler. Eşlerden biri baskınsa ve diğer eş henüz üreme döneminde değilse, kafeste zaman zaman kavga ettiklerini görebilirsiniz.
Böyle durumlarda gerekli tüm koşulları hazırlayın, sabırlı olun ve eşlerin birbirlerine uyum sağlamaları için onlara zaman tanıyın.
Ancak birbirlerine zarar verecek derecede büyük kavgalar oluyorsa, kafeslerini ayırın, fakat ayrı kafeslerde yan yana dursunlar. Serbest bıraktığınızda kendilerinin anlaşmasını bekleyin.
Muhabbet Kuşlarının Eş Tuttuğu Nasıl Anlaşılır?
Kuşlarınız birbirlerini kaşıyor ve gagalarını birbirlerine sürtüyorsa ve erkek kuş dişiyi besliyorsa, bu onların eş oldukları anlamına gelir. Bundan sonra yavru kuş sahibi olmak için hazırdırlar.
Muhabbet Kuşunun Çiftleşme Dönemi ve Hazırlık
Tabii bu arada onlar için uygun kafes hazırlamak da bize düşüyor. Bunun için şunları yapabiliriz:
Muhabbet Kuşu Üretim Kafesinde Neler Olmalı?
- Bu süreçte, kafesteki oyuncakları kaldırarak kuşların üremeye odaklanmasını sağlayabiliriz.
- Rahat çiftleşebilmeleri için tahta veya ağaç tünekleri kullanabiliriz ve tünekleri sağlamlaştırmalıyız.
- Ayrıca kafese dişi kuşun kalsiyum ihtiyacı için mutlaka kalamar kemiği asmalıyız.
- Bunun dışında kafese yuvalık takabiliriz; bu, kuşların üreme isteğini arttırır ve hızlandırır. Eğer yuvalık takmışsak, içinde mutlaka bir folluk bulunmalıdır. Plastik folluk bulunan, içi çukur geniş bir yuvalık seçilirse, yavrular daha rahat ve sağlıklı büyür. Ayrıca mutlaka yedek folluk da alınmalı, yuvalık temizliğinde pratiklik sağlar.
- Yuvalık içine taban malzemesi olarak mısır granülü, okaliptüs yaprağı ve siyah çam talaşı kullanabilirsiniz.
- Ayrıca kafes, yüksekte ve kuşların rahatsız olmayacağı sessiz bir yerde bulunmalıdır.
- Üreme dönemine hazırlıkta ve üreme dönemi içinde beslenmelerine bol bol yumurta maması ve diğer proteinli mamalardan eklemelisiniz.
Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi
Yuvalık takıldıktan sonra dişi kuş, yuva ağzından yuvalık içini ve çevresini kontrol eder. Bu arada heyecanlanan erkek kuş hemen tüylerini düzeltmeye ve bakım yapmaya başlar.
Bazı dişiler yuvalık içine girdiğinde yuva içindeki taban malzemesini istemeyebilir ve bir köşeye yığabilir. Bu durumda yuvalık içinde herhangi bir değişiklik yapmayın. Büyük olasılıkla alışacaktır.
Dişi kuş yuvalığa alıştıktan sonra yumurtlama belirtileri gösterebilir.
Muhabbet Kuşu Yumurtlama Belirtileri
Yani;
- Kuyruğu aşağı doğru sarkar.
- Kanatlarını yanlara ayırır.
- Karın kısmında yumurta şişliği görülür.
- Daha fazla kalamar kemiği tüketmeye başlar.
- Dışkısını biriktirerek yapar ve düzensizleşir.
Muhabbet Kuşu Çiftleştikten Sonra Ne Zaman Yumurtlar?
Her şey yolunda gidiyorsa, muhabbet kuşları çiftleştikten 8 ila 10 gün sonra dişi kuş ilk yumurtasını bırakacaktır. Sonrasında 2’şer gün arayla yumurtlamaya devam eder.
Muhabbet Kuşu Kaç Yumurtlar?
Muhabbet kuşlarının ilk kuluçkalarında yumurta sayısı genellikle 4-5 adet olabilir. Deneyim kazandıkça sonraki kuluçkalarda bu sayı 8-9 yumurtaya kadar çıkabilir. Bazı dişiler ilk yumurtadan itibaren hemen yumurta üzerine otururken, bazı dişiler birkaç yumurtadan sonra yumurtaların üzerine otururlar.
Dişi yuva içinde bulunduğu sürece beslenmesini erkek kuş karşılar. Bu süreçte erkek kuşun yuva ağzında beklediği görülür. Dişi sadece su içmek ve dışkılamak dışında pek yuvadan çıkmaz. Dişi kuş, yuvayı kirletmemek için dışkısını biriktirir. Bu nedenle dışkılaması büyük olur.
Yine bu süreçte düzenli olarak mama vermeyi ihmal etmemelisiniz.
Muhabbet Kuşu Yumurta Kontrolü
İlk yumurtanın üzerinden 5 veya 6 gün geçtikten sonra, yumurtanın dolu ya da boş olduğu anlaşılabilir.
Kuşlarınızı çok rahatsız etmeden ve elinize eldiven takarak, telefonun flaş ışığında yumurtaları kontrol edebilirsiniz. Işıkta detaylı bakıldığında yumurtada kırmızı ve damarlı şekiller görünüyorsa, bu yumurtanın dolu, yani döllenmiş olduğunu gösterir. Altıncı günden sonra yumurta damarsız, sarı ve beyaz renkte görünüyorsa, döllenmemiş boş yumurtadır.
Muhabbet kuşlarının yumurtlama sürecinde sessiz ve sakin bir ortam oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemde heyecanlı ve stresli olurlar. Yumurtladıktan sonra yuva kapağını açmak, yuva içine sık sık bakmak onları rahatsız edebilir. Bu durumda stresleri artabilir ve yumurtaları kırma ya da üzerine yatmama gibi eğilimler gösterebilirler.
Oda Sıcaklığı ve Nem Oranı
Ayrıca yumurtlama döneminde odanın nem oranı oldukça önemlidir. %55-%65 oranındaki bir nem, yavruların yumurtadan daha kolay çıkmasını sağlar. Kalorifer peteği üzerine ıslak bir havlu ya da bir kap içerisinde su ekleyerek odanın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Ortamın nem oranını nem ölçer cihazı ile rahatça kontrol edebilirsiniz. Kuşların bulunduğu ortam sıcaklığının 20-24 derece olması idealdir.
Muhabbet Kuşu Yavrusu Kaç Günde Yumurtadan Çıkar?
Normal şartlarda dişi muhabbet kuşu yumurtalarının üzerine oturduktan 18 gün sonra ilk yavru yumurtadan çıkar. Bazen ısı ve nem değişimleri bu süreyi 22. güne kadar uzatabilir. Bazı dişiler birkaç yumurta yaptıktan sonra yumurtalarına oturmaya başlar, bu yüzden tüm yavruların aynı anda yumurtadan çıkmadığını görebilirsiniz. 23. gün sonrası çıkmayan herhangi bir yumurta muhtemelen canlı değildir.
Muhabbet Kuşu Yavrularını Beslemesi (Kursak Sütü Nedir?)
Yumurtadan yeni çıkan yavru muhabbet kuşu tüysüz ve gözleri kapalıdır. Ebeveynler ilk olarak yavrularını kursak sütü ile beslerler. Kursak sütü, muhabbet kuşunun ilk besleme esnasında yavruya kustuğu bir çeşit mayadır. Kursak sütü yavrunun bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı dayanıklı olması açısından çok önemlidir.
İlk 5 gün yavruların kursakları çabuk boşaldığından, anne ve babanın sık sık beslediğini görebilirsiniz. Yuva içinde yavrular yumurtadan çıktıkça ve yuva içi kalabalık olmaya başladıkça, anne ve babayı bir telaş sarar. Bu süreçte onların üzerindeki yükü hafifletmek için her sabah düzenli olarak mama vermeliyiz.
İster hazır mama, ister haşlanmış yumurtayı rendeleyerek içine çeşitli sebze ve yeşillikler katarak yavruların hızlı gelişimini sağlayan vitaminli mamalar hazırlayabilirsiniz. Kanalımızdaki videolardan birçok mama tarifini izleyip yapabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Yuvalık Temizliği
Yavrular büyüdükçe yuva içinde dışkılamada artış olur ve dışkı birikir. Dışkı birikimi, özellikle henüz çıkmayan dolu yumurtalara bulaşabilir ve bu durum yavrular için risk oluşturabilir. Bu nedenle taban malzemesi eklenmiş temiz bir yedek folluk oldukça önemlidir.
Böylece çıkmayan yumurtaları soğutmadan ve yavruları üşütmeden temiz folluğa alarak yavruların daha sağlıklı koşullarda büyümesi sağlanmış olur.
Muhabbet Kuşu Yavruları Yuvadan Çıkış
Yavrular 20. günlerine ulaştıklarında, yem kırmaya çabuk alışsınlar diye yuvalık içine dal darı bırakırım. 24-25. günde ilk yavru yuva ağzında kendini göstermeye başlar ve yuvadan çıkmak için sabırsızlanır.
Bu süreçte ben yuva ağzına yakın bir yere küçük bir yemlik koyarım, bu sayede yavrunun yeme alışması daha çabuk olur.
29-30. günlerden itibaren ilk yavru yuvadan çıkıp tünekte tünemeye ve ufaktan yem kırmaya başlar. Bundan sonra yuvadan çıkan yavru için beslenme, anne ve babadan değil, kendi başına gerçekleşir.
Muhabbet Kuşu Tüy Yolma
Bazen ebeveyn kuşlardan biri, tüm yavrular gelişimlerini tamamlayıp yuvadan ayrılmadan ikinci bir kuluçkayı isteyebilir. Genellikle bu isteklerini yavrularının tüylerini yolerek anlatırlar. Amaçları, biran önce yavrularını yuvadan çıkarmak ve yeni bir kuluçkaya başlamaktır.
Oysa dinlenmeden yeniden kuluçkaya yatmak, kuşların sağlıkları açısından oldukça yıpratıcı olur.
Muhabbet Kuşu Yumurtlamayı Engelleme
Böyle bir durumla karşılaşırsanız, en küçük yavrunun tamamen tüylendiği 20. gününden itibaren yuvalığı kafesten çıkarıp sadece folluğu kafes tabanına koyabilirsiniz. Anne ve baba yavruları beslemeye devam edecek, ancak yeniden yumurtlamayacaktır.
Yumurtlama dönemleri kuşlar için yorucu ve streslidir; besin depoları tükenir ve yeterli beslenmedikleri takdirde hastalıklara yatkın hale gelirler. Hatta yumurta sıkışması gibi tehlikeli sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle yılda iki defa kuluçka gayet normaldir, ancak bunun üzerine çıkılmamalıdır.
Videomuzu buraya kadar izleyip beğendiyseniz, beğenerek ve yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.
Yeni içeriklerde tekrar görüşmek dileğiyle.
Hoşçakalın, kuşlarınızla mutlu kalın!