İçindekiler
Muhabbet Kuşu Konuşturma Teknikleri
Bugünkü konumuz kuşların konuşmasıyla ilgili biliyorsunuz kuşlarda konuşma dediğimizde aklımıza ilk önce papağanlar geliyor
Muhabbet kuşları iyi derecede konuşmaya duyarlı kuşlar olduğunu söyleyebiliriz.
Fakat tamamen kafese hapsedilmiş ilgi gösterilmemiş kuşların konuşması maalesef çok zor oluyor Oysa kendilerini güvende ve sahiplerine bağlı hisseden , onlarla daha çok vakit geçiren kuşlar konuşmaya çok daha çabuk adapte olabilir.
Muhabbet Kuşu Konuşturma teknikleri
Hangi Muhabbet kuşları konuşur?
Hem erkek hem de dişi muhabbet kuşları konuşabilir. Mırıldanarak ötebilirler, ıslık çalabilir, insanların konuşması ve bir çok farklı sesi taklit edebilirler.
Erkek muhabbet kuşları, dişi muhabbet kuşlarından daha fazla konuşkan ve yeni kelimeler öğrenme konusunda daha ustadır. Dişilerin erkekler kadar iyi konuşması biraz zaman alabilir.
Özellikle konuşma amacıyla kuş sahiplenecekseniz yavru erkek sahiplenmelisiniz.
Muhabbet kuşlarının konuşmasında şu dört unsur çok etkilidir
Yaş, Cinsiyet, karekter ve ortam
1.Yaş
Muhabbet kuşlarının yaşları ilerledikçe yeni bilgileri kavrama yeteneğini kaybeder ve konuşmayı öğrenmek daha karmaşık hale gelir.
Bu sebeple Konuşmayı öğretmek için henüz 2-6 aylık yavru kuşlardan sahiplenmelisiniz
2.Cinsiyet
Hem erkek hem de dişi muhabbet kuşları konuşabilir.Dişi muhabbet kuşlarının konuşabilmesi için biraz daha fazla ilgi ve zamana ihtiyaç vardır.Ancak erkek muhabbet kuşları dişiyi etkileme kur yapma içgüdüsüyle daha enerjiktir ve konuşmaya daha yatkındır.Bu nedenle konuşan bir kuş arkadaşınız olsun istiyorsanız kesinlikle erkek kuş sahiplenmelisiniz.
3.Karakter
Her muhabbet kuşunun kendine has bir kişiliği vardır. Kimi kuşlar daha hareketli ve aktif, kimisi ise daha sakin ve durgun olur. Bu durum da konuşma yeteneklerini etkiler. Hareketli kuşlar konuşmaya daha yatkın olur. Ancak kuşunuz sakin tipteyse, ona konuşmayı öğretmekte zorluk çekebilirsiniz. Bazen bir kaç kelime bilse de sizinle konuşmaya isteksiz veya ilgisiz olabilir.
4.Ortam şartları
öğrenmeye uygun ortam sağlanmalı.Bu ne demek ? . Örneğin muhabbet kuşunuzu aşırı gürültülü bir odada bulunduruyorsanız sesleri net duyamadığı için kelimeleri ve cümleleri anlayamayabilir ve dolayısıyla taklit de edemez. Eğer sessiz ve ıssız bir ortamda bulunuyorsa bu defa da sizden uzaklaşır, güven duymaz ve sessizliğe bürünür. Olması gereken ise sizin yada tüm ailenizin olduğu bir ortamda bulunması , ne tek başına bir odada tutulmalı ne de çok gürültülü bir ortamda olmalı
Muhabbet Kuşumuza Konuşmayı Ne Zaman Öğretmeye Başlamalıyız
kuşunuz sizinle rahatça vakit geçirdiğinde, yani size güvendiğinde ve yaşı 2-3 aya ulaştığında öğrenmeye başlayabilir.Yavru kuşlar öğrenmeye daha açıktır ve az önce anlattığımız şartlar hazır olduğunda eğitime başlayabilirsiniz. Zira Yaş ilerledikçe kuşun öğrenmesi zorlaşacaktır.
Muhabbet Kuşları Kendi Kendine Konuşmayı Öğrenir mi?
Muhabbet kuşları kendi kendilerine de konuşmayı öğrenebilirler. Bulunduğu ortam şartlarına göre çevresindeki çeşitli sesleri taklit edebilir. Bu bir kapı sesi olabilir başka bir hayvanın sesi olabilir sürekli duyduğu bir kelime olabilir yada boncuğun yaptığı gibi minik bir kasenin çıkardığı ses olabilir.
Muhabbet kuşu konuşturma teknikleri ve ipuçları
Şimdi kuşlarımızı nasıl konuşturacağımız konusunda işimize çok yarayacak bazı ipuçlarından bahsedelim.
Şu Konuşturma teknikleri ve ipuçlarıyla kuşunuza konuşmayı öğretebilirsiniz
- Sabah saatleri ve akşamları gün batımına doğru konuşma eğitimi için ideal zamandır; .Günde iki defa 10 veya 15 dakikalık egzersizler yeterlidir.
- Eğitim sırasında kuşun dikkatini dağıtacak sesleri sınırlayın televizyon radyo gibi cihazları kapatın
- Ona öğretmek istediğiniz kelimeleri yüzünüz kafese yakın olacak şekilde bir kaç kez tekrarlayın. Kuşunuz sizi dikkatle dinliyorsa bu iyiye işarettir. Eğer kuşun gözbebekleri büyüyorsa, seslerden heyecanlandığını gösterir.
- Ona ilk aşamada kendi ismini öğretebilirsiniz. Aşkım, cici kuş gibi kelimeler muhabbet kuşunun kolayca söyleyebileceği kelimelerdir.
- Sadece öğrettiğiniz kelimelere bağlı kalmayın arada normal konuşma yapın ancak öğreteceğiniz ana kelimeyi vurgulayarak devam edin.
- Muhabbet kuşunuzla coşkuyla konuşun ve ona karşılık vermesi için ilham verin
- Kelimeleri anlaşılır ve duygu ile tekrarlayın. Fısıldamayın veya yüksek sesle bağırmayın.muhabbet kuşuyla konuşurken kullanılan ton, söylenen sözler kadar önemlidir.
- Muhabbet kuşunuzla gün içinde de konuşun örneğin odaya girdiğinizde ve odadan çıktığınızda ona seslenin arada öğreteceğiniz kelimeleri de tekrarlayın
- Muhabbet kuşunuzun konuşmasında herhangi bir tanınabilir ses çıkar çıkmaz, onları tekrar edin. Örneğin cici kuş kelimesini ilk çıkardığında sizde tekrarlayarak ona cevap verin
- İlk kelimeyi rahatlıkla söylüyorsa bir sonraki kelimeyi öğretmeye başlayabilirsiniz. Bütün kelimeleri bir anda öğretmeyin aşama aşama devam edin
Muhabbet Kuşunun Konuşmayı öğrenmesi Ne Kadar Sürer?
Kuşunuzun konuşmayı öğrenmesi düzenli bir eğitimle yaklaşık 2 aylık bir zaman alabilir. Ancak, sürenin uzayıp kısalması kuşunuzun yaşına, karekteristik özelliğine ve sizin düzenli eğitimlerinize bağlıdır.
Muhabbet Kuşu Konuşma Belirtileri
Muhabbet kuşları konuşmayı ilk öğrendiklerinde, sözleri muhtemelen oldukça karışıktır ve net anlaşılmaz.Ancak kuş sahipleri onları motive etmek için söyledikleri kelimeleri tekrarlamalıdır.Bu şekilde eğitimler devam ettikçe kelimelerin daha netleştiği görülmeye başlar.
Muhabbet kuşumuz boncuk’a ikinci ayından itibaren konuşma eğitimi verdik ve diğer kuşlarımızdan farklı bir odada tuttuk. ilk kelimesini 3,5 aylık olduğunda mırıldanmaya başladı. Kafes içinde çok sevdiği oyuncak bir topu var.
ilk konuştuğu kelimeyi oyuncağı ile oynayarak konuşuyor. Şimdilik 4 kelimeye ulaştı ancak konuşma eğitimlerimiz devam ediyor.
Muhabbet kuşu konuşması dinletme
Bazı kuşlar ise, sizin konuşmanızı yada tekrar ettiğiniz kelimeleri dinlemeyebilir. Ancak sesinizi telefona kaydetmeniz veya konuşturma videosu açmasınız kuşunuzun ilgisini çekiyorsa onu çok fazla sıkmayacak şekilde 10-15 dakikalık sesleri dinletebilirsiniz.
Muhabbet kuşuna eş alırsam konuşmayı unutur mu?
Muhabbet kuşunuza bir arkadaş veya eş aldığınızda eskisi gibi konuşmayı bırakır.
Size bağı olan evcilleştirilmiş bir muhabbet kuşuna eş aldığınızda sizinle olan bağı da azalır.Tüm ilgisini eşine verir. bu da kuşların doğası gereğidir. Ancak konuşmayı tamamen unutmaz.
Muhabbet kuşu olan takipçilerimiz bilirler, onlar çok iyi arkadaştırlar.onlara yeterli ilgi gösterildiğinde karşılığını fazlasıyla verirler.Evimize neşe katarlar, en güzel eğlencemiz onlar olurlar.Hele konuşan muhabbet kuşu olursa her şey tastamam olur.
Diyeceğimiz şu ki ; bir muhabbet kuşunu konuşturmak hiç de zor değildir bizlerin elindedir. Onları ne kadar çok sever ve ilgi gösterirsek o derece hızlı konuşacaklardır.