İçindekiler
Muhabbet Kuşları Neden Aniden Ölür?
Muhabbet kuşları yeterli şartlar sağlandığında ev ortamında ortalama 10-12 yıl yaşayabilir. Doğada yaşayan kuşlar için bu süre , çok tehlikeli durumlarla karşılaştıkları için daha kısadır . Ev ortamında ise eğer dikkatsiz davranırsak ve ihmal edersek yine ortalama yaşam sürelerinden daha kısa yaşarlar.
Ve tabii ani ölümleri bizleri oldukça üzer özellikle aramızda güçlü bir bağ varsa bu daha da üzücü bir hale gelir.
Bu videoda muhabbet kuşlarından bahsediyor olsak bile vereceğimiz bilgiler cennet papağanı sultan papağanı gibi evcil kuşlar içinde geçerli.
Muhabbet kuşları sebepsiz yere asla ölmezler. Kuşların ani ölümlerine nelerin yol açabileceğini bildiğiniz ve bu sorunları ortadan kaldırdığınız takdirde, kuşlarınız sağlıklı ve uzun bir ömür sürebilir.
Evcil kuşlada ani ısı değişikliği, yanlış beslenme ve hijyene yeterince özen gösterilmemesi sonucunda ilerleyen zamanlarda bir çok farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. Zamanında müdahale edilmediği takdirde maalesef ölümle sonuçlanır.Bu bahsettiğimiz sebeplerin dışında bir de evcil kuşların ani ölümlerine sebep olan diğer faktörleri ve nedenlerini inceleyelim.
Gece korkusu
Herkesin bildiği gibi kuşlar karanlıkta iyi göremezler ve doğaları gereği genellikle tetikte olurlar.
Bir muhabbet kuşu ürkerek uyandığında ve kör panikle tepki verdiğinde gece korkuları meydana gelir. Onu korkutan camdan gelen bir ışık yansıması, ani yüksek sesler, gölgeler veya hareketler olabilir.
Korktuğunda ise tehlikeden uzaklaşmak için içgüdüsel olarak yukarı doğru uçmak isteyecektir.Kafeste kapalı olduğu için kafesin parmaklıklarına çarparak çırpınacaktır. Panik halinde kendilerini yaralayabilir ve hatta bu durum onlar için ölümcül olabilir.
Bu durumun önüne geçmek için;
- Gece Işıklar ve gölgelerden korumak için camınızda kalın bir perde olmalı
Karanlıkta ani sesler, hareketler olmadan uyuması için sessiz bir ortam sağlanmalı
- gece korkusuna yatkınsa bir gece lambası sağlanmalı, böylece tehlike olup olmadığını görmesi sağlanması
- Derin ve sağlıklı bir uyku için rahatsız edilmemeli.
Güneşe maruz kalma
Muhabbet kuşunu bir kaç saat doğrudan güneş ışığında bırakmak tehlikeli ve ölümcül olabilir. Yani bir kafesin içinde balkonda veya pencere önünde doğrudan güneşe maruz bırakmak gibi…
Sıcak odalarda bırakılan muhabbet kuşları bile aşırı ısınmaya başlayabilir. Kafeste olduklarından serinlemek için dışarı çıkamazlar.
Aşırı sıcakladıklarından dolayı güneş çarpmasına ve sonucunda ölümlerine neden olabilir.
Kafesini direk güneş ışığı almayan serin bir yerde bulundurmalıyız.
Susuzluk ( Dehidrasyon)
Dehidrasyon vücudun susuz kalması demek.Kuşlarımız ise susuz 24 saatten fazla dayanamayabilir.ve sonuç ölüm olabilir.Hele de sıcak havalarda oda ısısının 27 derecenin üzerinde olması durumunda kuşlarımızı susuzluktan kaybetmemiz daha olasıdır.
Su sızıntısından dolayı suluklardaki su bitmiş olabilir veya suluk yere düşmüş olabilir. Yani siz farkında olmadan kuşunuz susuz kalmış olabilir.Bu sebeple suluklarımız her gün kontrol edilmeli temiz su ile tazelenmeli.
Teflon tavalar
Yapışmaz tavalar, yiyeceklerin yapışmasını önleyen bir Teflon kaplamaya sahiptir. Bu teflon kaplama aşırı ısınırsa hafif bir duman çıkarabilir.
Ve muhabbet kuşunuzun hassas solunum sistemini olumsuz etkiler.
Hava, yapışmaz kaplamalardan kaynaklanan zehirli dumanlar içerdiğinde, bu onların ciğerlerinde arıtılarak ani ölüme yol açar.
Kuşunuzu her zaman mutfaktan uzak tutun ve işiniz bittiğinde odayı havalandırın.
Ağır Metal Zehirlenmesi
Muhabbet kuşları kemirmeyi seven canlılardır özellikle boyalı ahşap ve metal eşyaları kemirerek, zehirlenebilirler. Bu sebeple onlar için oyuncaklar ve evimizde bulunan eyayalara dikkat etmeliyiz. Boyalı kafes telleri, kablolar, takılar, kurşun kalem, oyuncaklar gibi bir çok eşyanın kemirilmesi, kuşlarımızın zehirlenmesine ve sonucunda ölümlerine neden olabilir.
Gıda zehirlenmesi
Kuşunuz için hangi yiyeceklerin uygun olduğunu bilmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, verilmemesi gereken bir yiyeceğin verilmesi muhabbet kuşu için ölümcül olabilir.
Soğan, sarımsak, mantar ve çiğ patates avokado, yer fıstığı, tuzlu gıdalar, şekerli gıdalar, asitli içecekler, kafein, çikolata, cips gibi gıdalar verilmemesi gereken gıdalardır.
Ayrıca oda içersindeki bazı süs bitkileride kuşlar için zararlı olabilir.
Videolarımız arasında muhabbet kuşlarının sevdiği sebze ve meyveler adlı videomuzu izleyebilirsiniz
Kokulu Mumlar, Temizlik Ürünleri ve Kokular
Kimyasal kokular da muhabbet kuşları için ölümcüldür.
Oda spreyleri ve parfümler kokulu mumlar muhabbet kuşlarının solumaması gereken kimyasallar içerir. Maruz kalma durumunda, saatler sonra ölüme neden olabilir.
Bir çok ev temizlik ürünü, evcil kuşların sağlığına zarar verebilecek ölümcül kimyasal kokular yayar. Bu ürünlerle asla kuşunuzun kafes ve kafes çevresini temizlemeyin veya püskürtmeyin.
Bu temizlik ürünlerin kullanılması gerekiyorsa kuşunuzu başka bir odaya almalısınız.
Ayrıca sigara içilen ortamlarda evcil kuşların ömrü kısa olmaktadır.
Bu bahsettiğimiz maddeler kuşlarınızın ani ölümlerine sebep olur.Ancak bir de onların bağışıklığını düşürecek bazı etkenler vardır. Bunların başında stres gelir.Eğer kuşunuz sahibi tarafından ilgi görmüyorsa, buna ilaveten başka bir kuş ardaşı da yoksa , yeterli oyuncak ve geniş bir kafese değilse kısacası yanlızlığa terkedilmişse depresyona girecektir. Bu durumdaki bir kuşun bağışıklık sistemi düşer , yeme içme ve hareket etme isteği azalır.Tüm bunlar kuşu hemen öldürmez ama yıpratır ve hastalıklara açık hale getirir. Hastalıklarını gizledikleri için bunu erkenden fark edemeyebilirsiniz. Maalesef bu durumun da sonucu ölüm olabilir.
Sonuç olarak muhabbet kuşları oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Sorumluğunu aldığımız bu canlıların bakımlarını eksiksiz yerine getirmek, onlara nelerin yararlı nelerin zararlı olduğu bilmek ve buna göre davranmak en önemlisi de onları asla ilgisiz bırakmamak gerekir. Eğer tüm bunları uygularsak onlarla uzun yıllar dostluğumuz sağlıklı bir şekilde devam edecektir.
Yeni videolarda görüşmek dileğiyle hoşçakalın kuşlarınızla mutlu kalın