Ana Sayfa Muhabbet Kuşu Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar

Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar

1064
0

Muhabbet Kuşları kaç Yıl yaşar

Muhabbet kuşu Yaşam süresi

Bir çok kuş besleyenlerinin Merak ettiği sorulardan biridir Muhabbet Kuşları kaç yıl Yaşar?

Normal şartlarda Esaret altında yaşayan bir muhabbet kuşu 5-8 yıl yaşayabilir.

Ancak bakımları iyi yapılmış bir muhabbet kuşu şanslı bir kuştur ve bu kuş 15-20 yıl kadar yaşayabilir

muhabbet kuşlarının doğal yaşamlarına kısaca bakalım

Muhabbet kuşlarının anavatanı

Avustralya dır sürü halinde yaşayan muhabbet kuşları kuraklık yırtıcı kuşlar göç etme gibi zorluklarla karşı karşıya gelirler bu zorluklar karşısında 5 yıla kadar yaşar

şanslı olan baz muhabbet kuşları sekiz yıla kadar yaşayabilir.

Ev ortamında Kafes içinde yaşayan muhabbet kuşları kuraklık ve yırtıcı kuşlar gibi birçok tehlike ile karşı

karşıya değildir fakat yanlış bakım hatalı beslenme dikkatsizlik sonucu kazalara maruz kalmak ve bu konuda kuş sahiplerinin yeterince bilgi sahibi olmamaları maalesef kuşların yaşamlarının kısa sürmesine neden olur.

Özellikle bakımları hakkında bilgi sahibi olmadan Eve yeni gelen bir çok muhabbet kuşu henüz yılını doldurmadan hayatlarını kaybetmektedir.

Muhabbet kuşunun ömrü

Bakımları iyi yapılmış bir muhabbet kuşu şanslı bir kuştur ve bu kuş 15-20 yıl kadar yaşayabilir.

İngiltere’de Charlie adında bir muhabbet kuşu 1948 yılından 1977 ye kadar tam 29 yıl yaşamış ve geniş dünya Rekorlar Kitabı’na en uzun yaşayan muhabbet kuşu olarak adını yazdırmıştır.

Belki Guinness  Rekorlar Kitabı’na giremeyiz ama kuşlarımız a iyi koşullar sunarak uzun yıllar yaşamalarını sağlayabiliriz.

Muhabbet kuşlarının uzun yaşaması için neler yapmalıyız?

Kafes düzeni

Evde beslediğimiz kuşlarımızın zamanlarının büyük bölümünü geçirdiği kafeslerinin genişliği önemlidir. Çeşitli renklerde ve şekillerde olan kafesler, gözünüze hoş gelebilir fakat kuşunuz bu kafes içerisinde rahat hareket edemiyorsa dar bir yaşam alanına mahkum edilmiş demektir.

Kafes düzenine göre kuşların rahat kanat çırpması, tünekten tüneğe zıplaması ve kafes içinde rahat hareket etmesi gerekir. Yatay şekilde dikdörtgen kafes tercih etmek daha uygundur.

Boyası atmayan temizlenmesi kolay kafesler tercih edilmelidir. Çünkü kafes kuşlarının sağlıklı ve uzun yaşamaları için çok önemlidir.Kafesin önemi kadar kafesin bulunduğu ortamda muhabbet kuşlarının yaşam sürelerini etkileyen sebeplerdendir.Kafesin bulunduğu oda sıcak olmalı, yeterince gün ışığı almalı ve direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır.

Pencere kenarlarına, kapı yanlarına bırakılan muhabbet kuşları hava akımına maruz kalır ve çok çabuk hastalanabilirler. Bu durum kuşlarımızın yaşam sürelerini kısaltır.

Stres

Kuşların yaşamlarını etkileyen en önemli sebeplerden biri de strestir.

İnsanlar gibi kuşlarda çeşitli nedenlerden dolayı strese girebilir.Kuşlarda stres belirtileri şöyledir;

Tüy yolma

Tüy dökme

Saldırganlık

Çığlık atmak

Korku iştah kaybı

mama veya yem dökme gibi davranışlar sergileyebilirler.

Peki  kuşlar nelerden dolayı strese girerler?

Sağlık sorunları

Yetersiz beslenme yem değişikliği

Küçük kafesler

Gürültülü ortamlar

Yer değişikliği bir yerden bir yere taşınmak yeni ev

uykusuzluk

Yalnızlık ve eşinden ayrılma

Sürekli stres altında yaşayan kuşların yaşamları maalesef kısa sürmektedir.

Sağlıklı beslenme

Muhabbet kuşlarının uzun yaşamalarının en önemli nedenlerinden biri sağlıklı beslenmeleridir. Kötü beslenmeden dolayı birçok kuş hastalanmakta ve buna bağlı olarak ölmektedir. Muhabbet kuşları çeşitli tohumlar meyveler sebzeler ve bazı yeşilliklerle beslenirler. Verilen besinlerin dengeli verilmesi çok önemlidir.

Kuşunuz sadece tohumlarla besleniyorsa bu ileride hastalığa yol açabilir doğal olarak yaşam süresini kısaltabilir.

Yem dışında sebze meyve ve yeşilliklerin de verilmesi gerekir. Yıl boyunca sağlıklı ve dengeli beslenen muhabbet kuşlarının tüylerinin sağlıklı ve canlı olduğu ve kendilerini mutlu hissettiklerinden dolayı sürekli öttükleri görülür.

Yiyecekler dışında kafeste bulunması gereken ve kuşlar için önemli olan gereksinimlerden bahsedeceğiz.

Kuş kumu

Kuşlar tohumları yuttuktan sonra ilk olarak kursa gelir burada yumuşadıktan sonra taşlığa gelir. İşte burada kuşların yedikleri kumlar sayesinde sindirilir. Bu açıdan kuş kumu kuşların uzun süre yaşamasında önemli role sahiptir ve mutlaka Kafes içinde bulundurulmalıdır.

Kalamar kemiği

Yine kafeste bulunması gereken kalamar kemiği, mineral blok ve gaga taşları kuşların sağlıklı yaşamlarına katkıda bulunur.

Eğer kuşlarımızın uzun yaşamasını istiyorsanız sağlıklı olduğu dönemde bakımlarını iyi yapmanız gerekir.

Elma sirkesi

Bunlardan biri de elma sirkesidir. Bayatlamış yemler, kafeste uzun süre kalan mamalar ve kafeste bir günden uzun süre bekletilen sular, kafeste ızgara olmadığından dolayı kuşun dışı ile teması sonucunda kuşlarda iç parazit ve mantarlar oluşur. Bu da kuşların hastalanmasına önlem alınmazsa yaşamlarının kısa sürmesine neden olabilir.

Sağlıklı olduğu dönemlerde düzenli aralıklarla yani Haftada bir kuşların suluklarına 2-3 Damla elma sirkesi eklenmelidir parazit ve mantarlara karşı önlem olacaktır.

Ayrıca kuşların banyo suyuna bir çay kaşığı elma sirkesi eklemek hem bitlerden arındıracak hem de tüylerin canlı ve parlak olmasını sağlayacaktır.

Kilo ve Yağlanma

Oda için de uçurulmayan ve kafes içerisinde hareketsiz olan kuşlarda fazla kilo ve yağlanma görülür.

fazla kilo ve hareketsizlik iç organların fazla yağlanmasına neden olur ve bu da kuşun organlarının zarar görmesine sebep olur. Bu durumun yaşanmaması için kuşlar gün içerisinde oda içerisinde uçurulmalıdır.Belirli aralıklarla kuşunuzu tartarak kilo takibi yapabilirsiniz.Ayrıca kuşlarınıza oda içerisinde oyun alanı yaparak oyun oynamalarını sağlayabilir, hareketli bir yaşam sürmelerine katkıda bulunabilirsiniz.

Yanlızlık

Bir odada tek başınıza olduğunuzu düşünün yemek ve su dışında sizinle ilgilenen birileri yok oda içinde bir arkadaşınız da yok sıkıcı bir yaşam olmaz mıydı? Eğer tek kuşunuz varsa ona yeterince ilgi göstermelisiniz oda içerisinde ona sevdiği yemlerden elinizle verip oyun oynamalısınız. Eğer işinizden dolayı yoğun sanız kuşunuza çok fazla zaman ayıramıyorsanız onu yalnızlığa terk etmek yerine ona bir eş ve arkadaş almanızı tavsiye ederiz.

Muhabbet Kuşları

Hastalık belirtisi takibi

Kuş besleyenlerin en çok yaptığı hatalardan biri, kuşta hastalık belirtisi olmasına rağmen zamanında müdahale etmesidir. Maalesef hastalığı ilerleyen kuşun yaşamı kısa sürmektedir böyle bir sorun ile karşılaşmamak için kuşlarımızı iyi gözlemlemeliyiz. Dışkı analizi yapılmalı, hastalık belirtisi varsa hemen veterinere götürülmeli ve tedavi edilmelidir.

Evet arkadaşlar sahiplendiğiniz kuşlarımızın uzun yaşaması büyük ölçüde bize bağlıdır. Onların tüm ihtiyaçlarına gerektiği gibi karşılar, davranışlarındaki  tüm değişiklikleri zamanında fark ederek müdahale eder, sevgi ve ilgimizi eksik etmezsek minik dostlarımız bizimle uzun yıllar beraber olacaktır. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle

Hoşçakalın kuşlarınızla Mutlu kalın

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz