Ana Sayfa Muhabbet Kuşu Muhabbet Kuşu Tüy dökümü Tüye Giren Kuşların bakımı

Muhabbet Kuşu Tüy dökümü Tüye Giren Kuşların bakımı

0

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Dönemi

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Daha önce muhabbet kuşunuz olmamışsa ve kuşunuzun tüy döktüğünü ilk kez görüyorsanız bu sizin için şaşırtıcı olabilir.  Tüylerle dolu bir kafes tabanı  ve kafasında gördüğünüz dikenimsi tüyler  onların hasta olduklarını zannetmenize neden olabilir.Tüy dökümü, bir kuşun eski tüylerinin  yenileriyle değiştirilmesi anlamına gelir. Eğer kuşlar ilk tüyleriyle kalsalardı  bir kaç yıl sonra  eskimiş ve pörsümüş kötü tüylere sahip olurlardı ve iyi uçamazlardı.

 Peki Kuşlar neden tüy döker?

Kuşlar yıpranmış olan tüylerini yenileriyle değiştirmek için tüy dökerler ve  bu ortalama yılda iki defa gerçekleşir

Tüyler tam bir yapıdır  yani dökülüp yeniden çıkarlar, bizdeki saç veya tırnaklar gibi uzayarak yenilenmezler. Kuşların sağlıklı bir şekilde ve  sürekli uçabilmesi için tüylerinin her zaman yenilenmeye ihtiyacı vardır.

Bir kuşun tüy dökme sıklığı  normalin dışında şu etkenlerden kaynaklanabilir:

Stres

Hastalık

Çevrelerinde bir değişiklik

Mevsimsel değişiklik

üreme

İç veya dış parazitler

Yem değişikliği

Fazla vitaminler

Bu etkenler  her zaman tüy dökümüne neden olmaz, ancak kesinlikle tüy dökümünü tetikler ve

sıklığını artırabilir.

Muhabbet kuşları ne zaman tüy döker?

Muhabbet kuşlarının tüy döktüğü yılın belirli bir zamanı yoktur. Yavru muhabbet kuşları yaklaşık 3-4 aylık olduklarında ilk tüylerini  dökmeye başlar.  Yetişkin muhabbet kuşları ise genellikle altı ayda bir tüy değiştirebilir, ancak Her kuş farklıdır ve ne zaman tüy dökeceklerini her zaman tahmin edemezsiniz.

Örneğin Bir muhabbet kuşu Şubat ayında tüy dökebilir ve Nisan ayına kadar tekrar tüy dökebilir ve Kasım ayına kadar bir daha tüy dökmeyebilir. Her kuş kendi tabiatı gereği tüy dökme zamanı bünyesel olarak belirler ve bunun ne zaman olacağı bizim bilebileceğimiz bir şey değildir.

Muhabbet Kuşunun Tüy değişimi Ne Kadar Sürer?

Muhabbet kuşları tüy dökme sürecinin tamamlanması genellikle 2-3 hafta sürer. Tüy dökme süreci aşamalıdır, yani  vücudundaki tüylerin bir kısmı dökülürken diğer kısmında yeni tüyler çıkmaya başlar ve  böylece  süreç tamamlanıncaya kadar tüm  tüyler yenisiyle değiştirilmiş olur.

Bazı kuşların  tüy dökümü 2-3 haftadan daha kısa sürerken bazılarının  tüy değişim süreci iki ayı geçebilir.

Muhabbet Kuşu tüy dökümü belirtileri

Muhabbet kuşları  tüy dökmeye başladığında kafeslerinin zemininde  tüy yığınları  görebilirsiniz.

Bunun dışında başından tüy döken kuşların baş bölgelerinde tüy tüpleri iğne şeklinde görülür.Ayrıca göz çevreleri açılmaya başlar.

Tüy döneminde kuşunuzun daha çok kaşındıklarını ve kafeslerine sürtündüklerini görebilirsiniz.

Enerjileri daha düşük  ve daha durgun olurlar

Çok fazla tüy döktüklerinde  tüyleri düzensiz bir görünüm kazanır.

Bu dönemde  tüy kaybından dolayı uçuş performansı da düşük olur.

 

Tüy Dökerken Muhabbet Kuşlarının Davranışları

Tüy dökme bir muhabbet kuşu için çok rahatsız edici bir zamandır. Yeni çıkan tüyler kuşları oldukça kaşındırır bu yüzden sürekli olarak başını bir şeylere sürttüğünü, ulaşamadığı tüyleri kaşımaya çalıştığını fark edersiniz. Ayrıca tüy döken  kuşlarda davranış değişikliği fark edilir. Sahiplerine ve hatta diğer kuşlara karşı daha  agresif olabilirler. Bu dönemde huysuz, hareketsiz oldukları, çok ciyaklayadıkları ve normalden daha fazla yem yedikleri görülebilir. Muhtemelen daha fazla uyumak isteyecek ve her zamanki kadar ötmeyeceklerdir.

muhabbet kuşu tüy dökme döneminde yapılması gerekenler

Kuşunuzun tüy döneminde şu dört hususa dikkat etmelisiniz. Beslenmesine  ,sıcak tutulmasına, banyosuna  ve  kafes temizliğine.

Bu dönemde beslenme enerji ihtiyacı daha fazla olduğu oldukça önemlidir. Çeşitli sebze ve yeşillikler az oranda yulaf tohumu verilmesi ayrıca B vitamini takviyesi kuşunuzun   tüy dönemini rahat atlatmasına yardımcı olacaktır.

Özellikle mevsim geçişlerinde  tüy değişen kuşları sıcak tutmak çok önemlidir. Tüy kaybı yaşayan kuşlar vücut ısısını koruyamayabilir ortam sıcaklığını yükselterek odanın sıcak kalmasını sağlayın.  Kuşunuzun hava akımına maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Soğuk ortamlarda kafesin belirli kısımlarını örterek sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz.

Tüy değişim dönemlerinde banyo yapmak kuşu oldukça rahatlatır. Kendiliğinden banyo yapan kuşlar için kafese banyoluk asabilirsiniz.  Yıkanmayan kuşları da korkutmadan su püskürterek tüylerinin nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Tüy dönemlerinde kafes tabanında tüy yığınları oluşabilir.  Tüylerin sağa sola uçuşması hem sizin hem de kuşunuzun sağlığını olumsuz etkileyebilir. Düzenli olarak  kafes temizlemelisiniz.

Fransız Tüy Hastalığı

Bu bahsettiklerimizin dışında Fransız tüy dökümü olarak bilinen, tüylerin döküldüğü ve tekrar çıkmadığı bir durum da vardır. Bu genç muhabbet kuşlarında görülen bir tüy hastalığıdır.

Tüy dökümü kuşlar için doğal bir süreçtir ve onların sağlıklı olduklarını ve her şeyin yolunda olduğunu gösterir. Bu nedenle zorlu geçen tüy değişim dönemlerinde kuşlarımıza her zamankinden daha çok özen göstermeliyiz.

Yeni videolarda yeniden birlikte olmak dileğiyle… Abone olmayı unutmayın. Hoşça kalın kuşlarınızla mutlu kalın.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version