Ana Sayfa Kuş Davranışları muhabbet kuşu ısırması nasıl engellenir

muhabbet kuşu ısırması nasıl engellenir

66387
4

muhabbet kuşu ısırması nasıl engellenir

Muhabbet kuşunuzla aranız nasıl? sesinizi duyar gibiyim. Beni çok seviyor, hala benden korkuyor, benden kaçıyor, omuzundan inmiyor, elime gelmiyor ve en sık duyduğum beni ısırıyor. Tabii ki muhabbet kuşu ısırması  ile ilgili sorunuzun bir cevabı var.

Aslında  bugün ısırmayı anlatırken kısmen de olsa diğer sorularınıza cevap veriyor olacağız. Öncelikle bir muhabbet kuşunun ısırığı ne kadar acıtır ona bakalım. Çoğu muhabbet kuşu ısırığı çok fazla hasara neden olmazken yine de sizi korkutabilir. Özellikle çocuklar için acı verici olabilir. Soruyu cevaplamak için evet bir muhabbet kuşu ısırığı acıtır. Ancak bu sizin ne kadar ısırdığına bağlı olacaktır. Çünkü muhabbet kuşları da diğer hayvanlar gibi ısırıklarının gücünü kontrol edebilirler. Muhabbet kuşlarına ve kuş familyasında birbirlerine nasıl davrandıklarını baktığımızda gagalarının sosyal davranışlarının ayrılmaz bir parçası olarak çok önemli rol oynadığını görebiliriz. Hemen bununla ilgili bir kaç örnek paylaşalım.

Gagalar bir partneri beslemek için kullanılır. Gaga’yı savunma amacıyla kullanırlar. Gaga’yı nazik kaşıma ve ısırması yoluyla sevgisini ifade etmek için kullanırlar. Gagaları ve dilleri ile keşif yaparlar. Halbuki vahşi doğada gaga  bir silahtır. Muhabbet kuşu ısırığını diğer kuşları uzak tutmak ve avcılara karşı savaşmak için kullanır. Bununla birlikte muhabbet kuşları ısırmadan önce genellikle açık öfke ifadeleri yaparlar ve gerginliklerini göstermek için vücut dilini kullanırlar. Maalesef birçok insan bunu anlamaz yanlış davranmaya devam edebilir ve muhabbet kuşunun gagası ile kendisini savunmasına neden olabilir.

Bir insanı başarılı bir şekilde savuşturabileceklerini öğrendiklerinde bu davranışı kolaylıkla olumsuz bir alışkanlık haline gelebilir. İki çeşit ısırıktan bahsedelim.

Hafif ısırma:

Muhabbet kuşunu sizi gagasıyla kıstırabilir bunun sonucu olarak cildinizde küçük kırmızı bir iz belirir ama çok ağrı meydana gelmez.

 Sert ısırma:

Bu sadece korktuklarında veya kendilerini savunmak istediklerinde gördüğümüz bir ısırıktır. Acı verir küçük yaralar ve hafif morluklar bırakabilir.

Bunları anlattıktan sonra muhabbet kuşlarının ısırma nedenlerine göz atalım.

muhabbet kuşu ısırması
muhabbet kuşu ısırması

Muhabbet kuşu ısırma nedenlerini şöyle sıralayalım

muhabbet kuşunuz hala korkuyor olabilir

Özellikle eve yeni getirilen muhabbet kuşları için geçerlidir. Birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilen alışma dönemi ne gerektirir muhabbet kuşunun çevresine Alışık olmadığı zamanlarda sergileyebileceği ısırmayı da içeren bir dizi davranışı olabilir. Kuş endişeli veya köşeye sıkışmış hissediyorsa sizi ısırması muhtemeldir. Burada yapmanız gerekenler size ve eve alışmasını beklemek, yakınında yüksek sesle konuşmamak, ani hareketler yapmamak, size alışmadan onu okşamaya ve onunla oynamaya çalışmamak olmalı.

 Sizinle oynuyor sevgisini ifade ediyor olabilir

Tabii bu size bir sebepmiş gibi görülmeyebilir şöyle anlatalım siz ve muhabbet kuşunuz birlikte vakit geçiriyor ve eğlenceli oyunlar oynuyorsunuz. Kuşunuz gagasını ve dilini kullanarak saçınızı çekerek ve parmakları kemirerek sizi tanımaya keşfetmeye çalışıyor. Kemirme bazen o kadar şiddetli olur ki bu bir ısırığa dönüşebilir. Çünkü o sizi seviyor ve sadece oynuyor. Kuşunuza bağırmadığınızda hatta şefkat dolu sözler kullandığınız için davranışını ödüllendirdiğinizi bile düşünebilir. İşte tam da burada kuşunuza yaptığı şeyin kabul edilemez olduğunu açıklayın. Oynamayı bırakıp ve kuşunuzun onu ödüllendirdiğini düşünmemesi için şefkatli görünmediğinizden emin olun. Bu davranışınızı olay tekrarlandıkça yenilerseniz, ısırmanın oyunun bir parçası olmadığını anlayacaktır.

Muhabbet kuşu  ısırma nedeni bölgesel davranış sergiliyor olabilir

Muhabbet kuşunuzun bölgesel olması demek bulunduğu alanı yani kafesini her şeyden korumaya çalışmasını ve hatta bunun için saldırıya geçmesini ifade eder. Örneğin onun alanında bir şeyler çıkarmaya çalıştığınızı düşünürse sizi ısırabilir. Parmaklarınızı gagalayarak ilgilenilen nesneyi koruyup sahiplenici olabilir. Uzun süre az oyuncakla küçük kafes içinde bırakılmak, kafese giriş çıkışların yardımsız kendi başına yapılmasına izin vermek ve çiftleşme döneminin getirdiği hormonal değişiklikler sebep olabilir. Özellikle çiftleşme döneminde kuşlar yuva yapmaya ve yuvalama alanlarını diğer kuşlardan ve sahiplerinden agresif bir şekilde korumaya başlayacaklardır. Isırmayı durdurmak için yapabileceğimiz pek bir şey yok. Bu yüzden en iyi savunmamız bu aşamada kuşa dokunmaktan kaçınmaktır.

Muhabbet kuşu ısırma nedeni olarak Kendisini savunuyor olabilir

Muhabbet kuşları özgürlük duygusu oldukça gelişmiş hayvanlardır. Bu nedendir ki insan eli tarafından tutulmaktan çok hoşlanmazlar. Yine de tek parmak üzerinde tünemek elde ve olsa yürümek onlar için sorun olmayacak ancak aniden yakalanıp iradeleri dışında tutulurlarsa bu onlar için büyük bir sorundur. İçgüdüleri tehlike altında oldukları sinyalini gönderir ve özgürlüklerini silahları olan gagalarına başvururlar. kişi bırakır bırakmaz kuş artık özgürdür ve gelecek için insan yaklaştığında agresif ısırıkları güvenliğe giden Yol olduğunu bilir. Muhabbet kuşlarının öyle güçlü hafızaları vardır ki geçmişte kendini ısırarak başarılı bir şekilde kurtarabildiyse tehdit altında hissettiğinde tekrar ısırması çok muhtemeldir. Bu nedendir ki bir sebep olmaksızın muhabbet kuşunuzu yakalayıp tutmamak çok önemlidir. Bu kuralın tek istisnası tıbbi tedavi durumudur.

 Muhabbet kuşunun yorgun olabilir

Muhabbet kuşunuzun uyumayı tercih ettiği bir anda sizinle oynamasını sağlamaya çalışıyorsanız kuşunuzun sizi ısırması doğaldır. Bu ısırma türü  onu tekrar rahatsız etmediğiniz sürece tekrar etmez. Muhabbet kuşunuzun vücut diline dikkat edin ve yorgun görünüp görünmediğini bakın bunun çözümü muhabbet kuşunuzu uygun saatlerde yatırmaktır ve asla gece kafesine koyduktan sonra onunla oyun oynamaya çalışmayın.

Muhabbet kuşunuzun canı sıkılmış olabilir

Muhabbet kuşunuzun canı sıkılırsa sizi ısırıp dikkatinizi çekmeye çalışabilir. Muhabbet kuşunun size ihtiyaçlarını karşılamadığınızı söylemeye çalışıyor. Can sıkıntısının nedenlerinden bazıları şunlar olabilir;

muhabbet kuşunuzun yeterli oyuncağı yoktur, Sadece tohum ile besleniyordur, ya da Sahip olduğunuz tek muhabbet kuşuysa ihtiyaç duyduğu ilgiyi vermiyorsunuzdur. Vahşi doğada muhabbet kuşları sürekli olarak bir işle meşguldür. Uygun oyuncaklarla zihinsel uyarılma muhabbet kuşunuzun sağlığı için çok önemlidir. En önemlisi muhabbet kuşunuz ile  yeterince zaman geçirdiğinizden emin olmalısınız.

fiziksel rahatsızlığı nedeniyle ısırma olabilir

Hastalığı olan kuşlar her zaman gözle görülür davranış değişikliği göstermezler. Evcil kuşlar sahiplerinden uzaklaşmaya başlayabilir ve hatta yaklaşıldığında ısırma davranışı sergileyebilirler. Bu kadar agresif tepki vermelerinin nedeni kendilerini iyi hissetmeleri ve sadece yalnız kalmak istemeleridir. Kuşunuz da belirgin bir ısırma eğilimi ile artan bir dinlenme ve uyku ihtiyacı gözlemlerseniz bir veterinere danışabilirsiniz.

Birde ısırma karşısında asla yapmamanız gereken yanlış davranışlar var. Bunları Şöyle sıralayabiliriz;

1- Onlara bağırmak  onların korkmasına sebep olur ve korktuklarında tekrar ısıracaklardır.

2-  Geri adım atmak uzaklaşmak. Bu hareket onlara kontrolü ele aldıklarını çabucak öğretecektir

3- Onlara su püskürtmek.  Bu hareketle şimdiye kadar kazandığınız güven çok azalacak ve endişe sorunlarına neden olacaktır

4- Fiziksel olarak onları cezalandırmaya çalışmak. onlara karşı yapacağınız ters bir hareket ve güven duygusu kalkacak korku ve endişe duymasına sebep olacaktır.

5-Onları kafeslerine geri koymak. Bu hareketi sizi ısırdıklarında yaparsanız acıktıklarında ve yorulduklarında kafese gitmenin yolu olarak ısırmayı seçebilirler.

6- Onlara bir ikram veya oyuncak vermek. Bu hareketi ısırdıktan sonra yaptığımızda onlara yaptığımız şeyi onaylıyorum demiş oluruz.

muhabbet kuşu ısırması nasıl engellenir

Evet arkadaşlar artık muhabbet kuşu ısırması bazı nedenlerini biliyoruz ve ısırılmamak için elimizden geleni yapabiliriz. Hormonel aşırı uyarılmış, stresli, hasta ve korkmuş kuşları biraz yalnız bırakmak çok faydalı olacaktır. Eğer kuşlarımız ısırmayı alışkanlık haline getirmişse önemli bir sorunumuz var demektir. Daha önce kötü muamele görmüş ve istismara uğramış kuşların ısırıklarını kontrol altına almak için yoğun bir çalışma zamanına ve sabra ihtiyaç vardır. Unutmayın ki sabır bu noktada çok önemlidir. Isıran kuşu asla cezalandırmayın. Kuşlar kötü muameleyi hatırlar ve kin tutarlar. Kuşlar karşılıklı hareket ederler ve eğer kuşunuzu alt etmeye çalışırsanız sizi olan güvenini kaybedecektir. Kuşunuzu bir şeyi yapmaya asla zorlamamalısınız. kuşların genellikle vücut dilleri ile ne zaman soracaklarını söylediklerinin unutmayın kuşunuza onu yemek ile ödüllendirerek ya da dinlenmesi için kafese göndererek ısırmayı öğretmediğinizden emin olun. Tutarlı bir sabır sevgi ve anlayışla kuşunuza ömür boyu sürecek bir yuva sağlayabilirsiniz yeni videolar da birlikte olmak dileğiyle hoşça kalın kuşlarınızla Mutlu kalın.

Muhabbet kuşu ısırması nedenleri ile ilgili videomuz

4 YORUMLAR

  1. Merhabalar
    Kuş besleyen bir arkadaşımdan 5 aylık yavru Muhabbet kuşu 23.04.2021 tarihinde sahiplendim. Kuş ilk alışma süreci nedeni ile su içmedi ve yem yemedi diye düşündük ve yem kırmayı bilmiyordur diye kabuksuz yem aldım kabuklu yeme karıştırdım ama yinede çok yemiyor bir ara ishal oldu suyuna 4-5 damla limon damlattım şimdilik yok yalnız kuş şu aralar kafe ters şekilde tırmanıyor kefesin Demirler’i ısırıyor kendini yere atıyor internetten araştırdım intahar etme belirtileri yazıyor.Kafesten çıkarmak istiyorum elimi kafese girdiriyorum kaçmıyor ama elimede çıkmıyor zorla çıkarıyorum ayağına yanaştırıp kafesten çıkaracağım geri içeri atlıyor sabit en üstteki tünekte kıpırdamadan duruyor ötmüyorda konuşsun diye YouTube’dan konuşan kuşların seslerini açtım boş boş bakıyor hiç bir hareket yok kış ötmesi duyarsa ötüyor ancak sizden yardım talep ediyorum çok severek sahiplendim çocukluğundan beri kuş beslerim ama ilk defa yavru aldım ve ilk defa böyle belirtiler veren kuş gördüm ölmesinden çok korkuyorum yanına eş alsam diye düşünüyorum fakat bu sefer eşim ve benden ilgiyi keseceği için almakta istemiyorum üstüne çok düşüyorum bakımlarına dikkat ediyorum ama düzelme yok yardımcı olun lütfen saygılarımla

    • Merhabalar,
      Kuşunuzu sahiplendiğiniz kişiye kuşun bir problemi olup olmadığını sorun. Ama üreticilerin bazıları kuşları detaylı şekilde gözlemlemeyebilir.
      Öncelikle 5 aylık kuş yavru olmaktan ziyade artık erişkin yani genç bir kuş diyebiliriz. En kolay alıştırabilen yavru kuş bir aylık yada bir buçuk aylık kuşlardır. Beş aylık muhabbet kuşu çok rahat yem kırabilir kabuksuz yem almanıza gerek yoktur. Biz genellikle kabuksuz yemleri henüz yeni yeme düşmekte olan yavrulara veriyoruz. Size tavsiyem çok fazla yem değişikliği yapmayın ambalajlı yem dışında kuşunuza elinizde dal darısı yada yulaf vermeyi deneyin. Eğer elinizde durabiliyorsa parmağınızla boyun etrafını kaşımayı deneyin(eğer izin verirse zorlamadan) eğer başarabilirseniz güven için iyi bir yöntem.
      Her kuşun karakteri farklıdır yuvalıktaki 5 kardeş muhabbet kuşundan bazıları alışırken bazısı da ürkek olabiliyor. Size tavsiyem acele etmeyin sabırlı olun henüz kuş yeni gelmiş ortama size alışması zaman alabilir. Videolarda izlediğiniz muhabbet kuşumuz Boncuk henüz bir aylık iken bize geldi. Bir süre hareketleri donuktu. Kuşlar ortam değişikliğinden çok etkilenir bizlerin görevi yeni evlerine çabuk alışmasını sağlamaktır. Eğer ilginizi sürdürdüğünüz takdirde kuşunuz ilerleyen zamanlarda normale dönecektir. Sabırlı olun kuşu çok iyi gözlemleyin doğru yaklaştığınız takdirde olumlu sonuç alacaksınız.

  2. Merhabalar benim kuşum henüz 1 aylık erkek 14 Mayıs 2021 de evimize geldi . Sizin videolarınızı izleyerek ona güzel bir ortam sundum hiçbir masraftan kaçınmadım fakat son 3 gündür çok acıtır derecede ıssırmaya başladı. Ailem çok seviyor 10 yaşında kardeşim var sürekli dışarıya saldıgımızda oynamak istiyor o nereye konarsa peşinden gidip elini uzatıyor gelsin diye elinde yemle peşinden dolanıyor kafesindeyken de parmağını sokuyor sevmek için başlarda kafesindeykende sevdiriyordu kendini az da olsa şuan hiç sevdirmek istemiyor kendini , elimizden yem yiyor sebze yiyor omzumuza bacağımıza elimize geliyor ama sevdirmiyor , ıssırma huyuda başladı. Acaba çok ilgiden dolayı yorulup bunalıyor mu bir süre ilgilenmesek mi siz daha iyi bilirsiniz yorumunuzu beklıyorum.

    • Merhaba Damla,
      Videolarımız arasında ısırma ile ilgili videomuzu da izlediyseniz ısırmanın mutlaka nedenleri vardır. Bizlerin yaptığı bazı yanlış davranışlar maalesef ısırma gibi sorunların başlangıcı olabiliyor. Kuşu aşırı rahatsız etme sürekli ele alma gibi davranışlara karşı kuş kendini savunmak için ısırma eğilimine başvuruyor. Yapmanız gereken kuşu kafesinde tutun sizin belirlediğiniz kurallar çerçevesinde onu dışarı çıkarın. Kuşu elinize alarak dışarı çıkarmayın bir tünek uzatın veya kendisi dışarı çıksın. Dışarı saldığınızda bir süre tünek üzerinde rahat bırakın acıktığında ona elinizde yem verin. Isırmaya çalıştığında hışşt! veya hayır diyerek uyarın asla elinizi korkarak çekmeyin. Isırma durumlarında kuşa doğru üflemek de bazen etkili olabiliyor. Kuşunuz henüz yeni bu durum çok daha fazla ilerlemeden kuralları siz belirleyerek kuşunuzu eğitebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz