İçindekiler
Muhabbet kuşu hasta olmaması için ne yapılır?
Muhabbet kuşu kaç yıl yaşar?
Bugün sizlere evde beslediğimiz sevimli dostlarımızın daha uzun ve sağlıklı ömür sürmeleri sağlamak için neler yapabileceğimiz hakkında bilgiler vereceğiz. Muhabbet kuşları yaklaşık 10 -12 yıl arasında yaşayabilirler. Ancak onlara iyi bir ortam sağlayamazsak maalesef yaşamlarının kısa sürme ihtimali artar. Hiç kimse kuşunu sahibi kadar iyi tanıyamaz. Eğer kuşunuzla yeterince ilgileniyor ve iyi gözlemliyorsanız kuşunuzun olağan dışı davranışlar sergilediği zaman hemen fark edebilirsiniz. Ama hevesli aldığımız kuşu bir süre sonra kendi haline bırakırsak yakın zamanda hastalanabilir ve siz rahatsızlığını fark etmeden hayatını kaybedebilir.
Muhabbet kuşu hasta olmaması için ne yapılır?
kuşumuzun sağlıklı yaşayabilmesi için neler yapmalıyız?
Öncelikle bakımının nasıl yapılacağından başlayalım. Muhabbet kuşlarının kafesleri küçük olmamalı. Kafes içinde rahat hareket edebilmeleri ve daha özgür hissetmeleri için geniş kafes tercih edilmelidir. Çok fazla oyuncak ile kafesi boğmalı içerisi ferah olmalıdır. Ayrıca kuşların sağlığı açısından boyasız kafesler alınmalıdır.
Kafes ile satılan plastik tünekler kaldırılmalı yerine tahta tünekler veya doğal dallar konulmalıdır. Plastik tünekler kuşun ayaklarında mantar hastalığına sebep olabilir.
Kafes içinde ihtiyaçlarını karşılayacak olan gaga taşı, kalamar kemiği ve kuş kumu mutlaka bulundurulmalıdır. Gaga taşı ile kuşlar tırnak ve gagalarını törpülerler. Kalamar kemiği de kuşun ihtiyacı olan kalsiyumu karşılayacaktır. Kuşlar yedikleri yemleri çiğnemeden yutarlar. bu nedenle kafeste mutlaka bulunması gerekir. Ama mutlaka organik olan kumları tercih etmelisiniz. Kuşunuzun sağlıklı yaşaması için en önemlisi beslenmesidir. Açık halde satılan yemleri değil ambalajlarda satılan yerleri tercih etmelisiniz. Açık satılan yemler kurtlanmış veya bayatlamış olabilir. Kapalı satılan yemlerinde son kullanma tarihine bakarak almalısınız. Haftada bir yemlikteki yemleri bir elek ile eleyerek yemleri kırıntılarından ayırabilirsiniz. vereceğiniz sebze ve meyveler çok temiz yıkanmalı kurulandıktan sonra verilmelidir.
Zararlı yiyecekler vermeyin
Muhabbet kuşlarına zararlı olan şu yiyecekler asla verilmemelidir. Limon, greyfurt avokado, mantar, süt, asitli içecekler, soğan, sarımsak, çikolata, şekerli gıdalar ve tuzlu gıdalar. Muhabbet kuşlarının suları günlük olarak değiştirilmelidir. Mutlaka içme suyu kullanılmalıdır. Eğer çeşme suyu kullanacaksanız çeşme suyunu bir gün önce dinlendirip vermeniz gerekir.
Haftada bir vitamin takviyesi yapmalısınız. Kuşun mantar gibi hastalıklara yakalanmaması için suluğuna haftada bir 1 veya 2 damla elma sirkesi eklemelisiniz.
Hasta olmaması için Kafes temizliği
Kafesin temizliği de kuşlar açısından çok önemlidir. Kafeste biriken dışkılar bakteri üremesine sebep olabilir. Bu bakteriler kuşunuzun enfeksiyon kapmasına hasta olmasına yol açabilir. Haftada bir genel kafes temizliğini yapmalısınız. Kafesle birlikte içinde bulunan oyuncakları da temizlemelisiniz. Biz kafesimizi yıkayıp kuruladıktan sonra yine ahşap tünekleri de yıkayıp Ocak üstünde tutarak hem kurumasını hem de bakteri ve mantarlardan arınmasını sağladık. Tünekleri ve oyuncakları kafese taktıktan sonra elma sirkesi püskürterek dezenfekte ettik. Kedi kumu, çam peleti, mısır granülünü kafes tabanına serdiğimiz takdirde hem bakteri oluşumunu hem de koku oluşumunu önleyecektir. Kuşun dışkı ile temas etmemesi için kafes altında mutlaka ızgara bulunmalıdır. Muhabbet kuşlarının kafesinin ev içindeki yeri de önemlidir. Kafes doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde ve yeterince gün ışığı alan yerde olması sağlanmalıdır. Kapı ve pencere önleri, klima ve vantilatör gibi hava akımı olan yerlerde kafes bulunmamalıdır. Kafesin yeri sürekli değiştirilmemelidir. Ortam değişikliğinden dolayı kuşlar strese girebilir.
Muhabbet kuşu uyku düzeni
Muhabbet kuşları ortalama 10-12 saat civarı uykuya ihtiyaç duyarlar. Gün batımı ile uyur sabah erken saatlerde kalkarlar. Ev ortamında gece geç saatlere kadar televizyon ve ışıklar açıksa muhabbet kuşları uyuyamazlar. Yeterince uykusunu alamayan kuşlar sağlık sorunları yaşayabilir. Saldırganlık, ısırma, stres sonucu davranış bozuklukları, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sorunlar görülür. Yapmanız gereken gün batımı ile beraber kuşunuzu sessiz ve karanlık bir odaya almanızdır. Sabah tekrar bulunduğunuz odaya getirebilirsiniz. Muhabbet kuşları hastalıklarını gizleme konusunda başarılıdırlar bu yüzden kuşunuzu iyi takip etmelisiniz.
Şu hastalık belirtiler varsa
Şu belirtiler varsa kuşu mutlaka veterinere götürmelisiniz. Dışkısında görülen değişiklik, iştahsızlık, ötmeme, sürekli uyuma, tüylerinde kabarma, halsizlik, hızlı nefes alıp verme. Muhabbet kuşları yalnız yaşamayı sevmezler. Eğer tek kuş besliyorsanız ona ilgi göstermeli oyun oynamalısınız. Eğer kuşunuza eş alacaksınız yeni aldığınız kuşu hemen aynı kafese koymayın. Yeni aldığınız kuşu farklı bir kafeste birkaç gün gözlemleyin hasta olmadığından eminseniz artık aynı kafese koyabilirsiniz. Eğer hasta bir kuş ise satıcıya geri iade edin çünkü hasta kuş sizin sağlıklı kuşunuza hastalığı bulaştırabilir.
Evet arkadaşlar verdiğimiz bilgiler doğrultusunda bakımlarını yaptığınız takdirde kuşunuzun sağlıklı, hareketli ve mutlu bir yaşamı olacaktır. Sitemizi beğeniyorsanız yorum yapmayı unutmayınız bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle Hoşça kalın kuşlarınızla mutlu kalın.