Ana Sayfa Kuş Bakımı Muhabbet Kuşu Bakımı ve Beslenmesi

Muhabbet Kuşu Bakımı ve Beslenmesi

38750
0

Muhabbet Kuşu Bakımı ve Beslenmesi Nasıl Olmalıdır.

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere evde beslediğimiz kuşların detaylı olarak bakımlarından bahsedeceğiz. bakım rehberi yazımızın  ilk bölümünde beslenme konusunu ele alacağız. Yapılan araştırmaya göre ev ortamında beslenen kuşların hastalık nedenlerinin %90’nı yanlış beslenmeden kaynaklanıyor.

Yanlış beslenmeden dolayı ishal, sindirim sistemi bozukluğu, yağlanma, şişmanlama, karaciğer yağlanması, besin eksikliği, Bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sonuçlar çıkabilir. Muhabbet kuşlarının doğal yapısına göre beslenmesi birçok hastalığını da ortadan kaldırmış oluyor.

Muhabbet kuşu elma sirkesi ve limon suyu kullanımı

Beslenme ile ilgili konumuza suluktan başlayalım. Kuşun suyu günlük olarak temizlenmelidir ve içme suyu kullanılmalıdır. Çeşme suyu da kullanacaksanız mutlaka bir gün önceden dinlendirilmiş olması gerekmektedir. Kuşunuzun suyuna 10 günde bir iki damla elma sirkesi eklediğiniz takdirde bağırsaklarındaki parazit ve mantarlara karşı etkili olacaktır. Yine suyuna haftada 1-2 Damla limon suyu eklemeniz kuşun C vitamini almasına ve kuşunuz kilolu ise zayıflamasına yardımcı olacaktır.

Muhabbet kuşu için vitamin kullanımı

Vitamin kullanımına gelince kuşunuz sağlıklı ise haftada bir kez, üreme döneminde ise haftada 2 kez, hastalık durumunda da veterinerin size önereceği ölçüde vitamin vermelisiniz. Suluk temizliğinde ise sıvı sabun, suluk fırçası, kullanmadığınız diş fırçası ve ya sünger ile haftada bir iyice temizlenmeli sabun kalıntısı kalmaması için bol su ile durulanmalıdır.

Muhabbet kuşu için hangi yem kullanılır

Muhabbet kuşlarının ana temel besimi tohumlardır. Piyasada birçok kuş yemi çeşidi bulunmaktadır. Kuşunuzun yaşına ve türüne göre yem seçmelisiniz. Yavru muhabbet kuşlarının gagaları tam olarak gelişmediği için yavru yemi verilmelidir. Alışkın olduğu yem ile beslenmeli sürekli yem değişikliği yapılmamalıdır. Kapalı ambalajda ve son kullanma tarihine bakılarak yem alınmalıdır. Açık olarak satılan yemler hem çabuk tozlanmakta hem de bayatlamaktadır. Bu durum kuşunuz da sorun teşkil edeceğinden açık yemler tercih edilmemelidir. Yemler günlük olarak temizlenmeli gün içerisinde yemlikleri üzerinde biriken kabuklar üflenmelidir. Haftada bir yemlikteki yemler elek ile elenerek içindeki kırıntılardan temizlenmelidir.

Muhabbet kuşuna kraker verilir mi?

Meyveli ve ballı olarak satılan krakerler ve dal darısı muhabbet kuşları tarafından çok sevilir. Fakat sürekli kraker verilmesi asıl yemlerini yememesine neden olur. Nadir aralıklarla kraker ve dal darısı vermek daha uygun olacaktır.

Kalamar kemiğinin faydaları

Beslenme açısından önemli bir yere sahip olan kalamar kemiği diğer adıyla mürekkep balığı kemiği mutlaka kafes içinde bulundurmalıdır. kuşlarınızın kalsiyum ihtiyacını karşılayacak olan kalamar kemiği özellikle kuşların üreme dönemlerinde ve yavru kuşlar için çok önemlidir.

Evcil kuşlara probiyotik nasıl verilir

Muhabbet kuşlarına vereceğiniz probiyotik sayesinde hastalıklardan önce önlem alabilirsiniz. Probiyotik kuşlarımızın sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, stresi önler,ishali önler, zararlı bakterilerin üreme ve artmasını engeller, enfeksiyonlara karşı direnci artırır. Alacağınız probiyotiği kuşların suluğuna, mamasına ve yemliğine ekleyerek 10 günde bir verebilirsiniz.

Muhabbet kuşuna hangi meyveler verilir

Yem dışında da taze sebze ve meyve vererek kuşlarınızı sağlıklı besleyebilirsiniz. Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi vereceğimiz meyve ve sebzenin de fazlası zararlıdır. Vereceğimiz meyve ve sebzelerin mevsiminde olmasına dikkat etmeliyiz. Örnek vermek gerekirse çilek mevsimi yaz aylarının başlangıcıdır. Kış aylarında seralarda yetişen çilekler kuşlara verilmemelidir. Tabii ki her sebze ve meyvede verilmemelidir. Muhabbet kuşlarına verilen meyveleri  şöyle sıralayalım; elma, muz, kayısı, karpuz, kavun, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, kiraz, üzüm, kivi ,portakal, şeftali, armut, ananas ve erik.

Muhabbet kuşlarına zararlı olan meyveler ; greyfurt, taze hurma, avakado ve limon.

Vereceğimiz meyvelerin çekirdekleri ayıklanmalıdır.

Muhabbet kuşuna hangi sebzeler verilir

Muhabbet kuşlarına verilen sebzeler ise şunlardır; ıspanak, pancar, kereviz sapı, lahana, karnabahar, brokoli, biber, turp, haşlanmış patates, havuç, marul, semizotu, roka, tere, salatalık muhabbet kuşlarının sevdiği sebzelerdir.

Salatalık çok sulu olduğunda ishale neden olabilir.

Kuşlara zararlı olan yiyecekler

Muhabbet kuşlarına zararlı olan sebzeler; Soğan, sarımsak, mantar ve çiğ patates.

Muhabbet kuşlarına şu gıdalar kesinlikle verilmemesi gerekiyor; tuzlu gıdalar, şekerli gıdalar, asitli içecekler, kafein, çikolata, cips, süt ve patlamış mısır.

Muhabbet Kuşlarına  kurutulmuş meyve verecekseniz işlem görmemiş, boya katılmamış, şeker eklenmemiş doğal olarak kurtulan meyvelerden verebilirsiniz. Ayrıca hatalardan biri de muhabbet kuşlarının sürekli olarak ekmek vermektir.

Evcil kuşlar için mama tarifi

Yumurta muhabbet kuşları için çok faydalıdır. Muhabbet kuşuna vereceğiniz yumurtanın iyi kaynatılması gerekir. Şu malzemeler ile evde doğal mama hazırlayabilirsiniz.

Haşlanmış yumurta, rendelenmiş kırmızı pancar, rendelenmiş turp, rendelenmiş kırmızı lahana, haşlanmış brokoli, haşlanmış süt mısırı, mısır unu, galeta unu, yulaf unu.

Mama tarifi ne geçelim öncelikle yumurtayı güzelce yıkayıp iyice kaynatalım. Sıcak suda bekletilmiş ve şişmiş ince bulguru hazırlayalım. Tek kuşa göre hazırlanacak ise yarım çorba kaşığı yeterlidir. Havucu rendenin ince tarafından rendeleyelim. Havucun kuşlar açısından kızıştırıcı özelliği olduğunu bilmemiz gerekiyor. Mama çok sulu olmaması için avucumuzda havucun suyunu sıkalım. Kırmızı pancarın yine rendeleyip suyunu sıkalım. Rendelenen turpun da suyunu sıkalım. Şişmiş ince bulguru ekleyelim. Haşlanan yumurtayı rendenin ince tarafından rendeleyelim. Biraz irmik ve ya galeta unu ekleyip karıştırıyoruz. Bu malzemelerin tamamını kullanmak zorunda değilsiniz. Tercihinize göre listesini verdiğimiz malzemelerden ekleyip çıkarabilirsiniz. Hazırladığınız mama çok nemli ise kuşlar yemeye bilir bu yüzden kıvamının çok iyi ayarlanması gerekiyor. Sağlıklı kuşlar için haftada bir, üreme dönemi ve yavrusu olan kuşlar için haftada 2-3 kez hamama hazırlayabilirsiniz. Muhabbet kuşlarına ev ortamlarında uçmalarını izin verilmediği takdirde ve fazla beslenme durumlarında yağlanmadan dolayı kuşun kilo aldığı görülür. Bundan dolayı kuşunuzun hareketlerinde azalma, ötme ve konuşmada isteksizlik, hantallaşma gibi sonuçlar doğurabilir. Hatta şişmanlama dan dolayı üremede sorunlar olabilir. Bu sorunların yaşanmaması için günlük olarak ev içerisinde uçmalarını izin verilmesi daha uygun olacaktır. Evet Arkadaşlar bir yazımızın daha sonuna geldik sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazabilir henüz abone olmayanlar yeni videolardan haberdar olmak için  Ev Kuşları kanalımıza abone olabilirler. Bakım videolarımızın ikinci bölümünde görüşmek üzere hoş çakalın kuşlarının Mutlu kalın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz